Gezocht: Strategische campagnedenker met praktische inslag

IVN Proeftuinen is eind 2021 door alle IVN-ers gekozen tot IVN-icoonproject voor de komende jaren. Met een gedeelte van de geldprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds, die IVN vorig jaar heeft gewonnen, gaan we de komende twee jaar acht Proeftuinen aanleggen verspreid over Nederland. Maar onze ambitie is groter: in 2030 willen we in elke gemeente een Proeftuin gerealiseerd hebben.

Wie zoeken we?

We zoeken een IVN-er die ruime ervaring heeft binnen een IVN-afdeling en vanuit het perspectief van de IVN-vrijwilliger en –afdeling strategisch kan meedenken in dit project. Iemand die praktisch is ingesteld en participerende afdelingen kan adviseren en ondersteunen. Een vrijwilliger die het leuk vindt om zijn eigen weg te zoeken en tegelijkertijd vanuit teamgeest handelt. 

Over IVN Proeftuinen

Een Proeftuin is een stukje grond van een zorginstelling dat wordt omgetoverd tot een omgeving met eetbare planten, struiken en bomen waarin je van alles kan proeven én ervaren. Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de Proeftuin aan te leggen en ze plukken er letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief: bewoners, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen. De proeftuin staat voor een bredere maatschappelijke beweging dan alleen een eetbare tuin. De proeftuin wil als groene magneet voor de wijk fungeren waarbij niet alleen de buurt, kinderen, ouderen en andere organisaties in de wijk samen aan de slag gaan, maar waardoor ook steeds meer groene en sociale initiatieven in beweging komen.

Wat vragen we van jou?

 • Je ondersteunt het kernteam Proeftuinen door vanuit vrijwilligers- en afdelingsperspectief mee te denken. Het kernteam draagt zorg voor de realisering van de acht Proeftuinen. 
 • Je ondersteunt afdelingen die een Proeftuin gaan aanleggen. Dit zal voor het grootste gedeelte in de periode september 2022 – juni 2023 zijn. 
 • Je neemt deel aan de groep die de strategie bedenkt voor de verdere uitrol van IVN Proeftuinen. Hierbij werken we met de organizing methode. Dit gebeurt in september – december 2022.
 • Het is een pré als je ervaring hebt met aanleggen van voedselbosjes, groene schoolpleinen of Tiny Forests en met werken in of met de zorg.
 • Je inzet gaat van juni 2022 tot juni 2023 voor ongeveer 6 uur per week.

Wat bieden we?

 • Een team van super enthousiaste en gedreven collega’s.
 • De kans om bij te dragen aan een prachtig project met een landelijke scope. Een echt IVN-project dat natuur bereikbaar maakt voor doelgroepen die daar moeilijk mee in aanraking komen. Een project dat mensen verbindt met de natuur en met elkaar. En dat bijdraagt aan lokale biodiversiteit.
 • Werken met de organizing methode; deze methode gaat over bewegingsopbouw. Je krijgt daar ook scholing in (datum nog onbekend). 
 • Een vergoeding van 50,- per maand en reiskostenvergoeding.

Wil je meedoen?

Stuur dan een korte motivatie van maximaal 100 woorden naar Ruben Mulder, r.mulder@ivn.nl. Vermeld daarbij duidelijk:

 • Naam en telefoonnummer
 • Woonplaats, provincie en mailadres
 • Welke afdeling en wat je rol daarin is
 • Wat jou tot een geschikte kandidaat maakt

Voor meer info kijk op www.ivn.nl/proeftuinen