Over Proeftuinen

Proeftuinen: eetbare tuinen om samen te proeven én beleven
Een Proeftuin is een stukje groen dat wordt omgetoverd in een mini voedselbos of andere tuin waarvan je kunt oogsten. De proeftuin is echter meer dan alleen een tuin.  Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin te bedenken en aan te leggen. Zij plukken er straks letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief, ouderen, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen. De proeftuin staat voor een bredere maatschappelijke beweging dan alleen een tuin of voedselbos. De proeftuin wil als groene magneet voor de wijk fungeren  waarbij niet alleen de buurt, kinderen, ouderen en ondernemers samen aan de slag gaan, maar waardoor ook steeds meer andere groene en sociale initiatieven in  beweging worden gebracht. De proeftuin nodigt iedereen en ouderen in het bijzonder uit om naar buiten te gaan en samen in het groen aan de slag te gaan.

En wat er ook gebeurt, een Proeftuin heeft één voordeel ten opzichte van andere “Proeftuinen”, aan het eind van dit project kan men in ieder geval altijd daadwerkelijk de vruchten ervan plukken.


De eerste drie proeftuinen
De eerste drie proeftuinen worden in 2020 gerealiseerd mede dankzij steun van gezondheidsbedrijf MSD. Zij dragen financieel bij en medewerkers steken zelf de handen uit de mouwen op drie locaties nabij hun Nederlandse vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. Ook IVN-vrijwilligers helpen bij de realisatie en het onderhoud van de proeftuinen.