Zelf aan de slag

Natuuronderwijs op school is lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarnaast wordt met de hele klas naar buiten gaan tijdens de les regelmatig als een grote uitdaging gezien. IVN helpt leerkrachten om natuur vanzelfsprekend te maken in het onderwijs.

Door middel van campagnes en projecten speciaal voor kinderen in groep 1-8 planten we, samen met jou als leerkracht, het zaadje voor een leven lang liefde voor de natuur. Ter ondersteuing bieden we lespakketten en materialen voor in de klas en op het schoolplein, passend bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Voor leerkrachten die meer willen weten over een natuuronderwerp of over hoe je buiten les geeft, geven we trainingen

Groene Revolutie in het onderwijs

buitenlesdagBen jij als juf of meester de natuurliefhebber van de school dan zoeken we jou! Wil je jouw kinderen nog mooiere natuurlessen op het schoolplein of in de natuur in de buurt bieden? Sluit je je bij ons aan om samen met ons een groene revolutie in het onderwijs te ontketenen en kinderen samen verliefd te laten worden op de natuur. Je krijgt een online training én kant-en-klare lessen passend bij het seizoen. Zo kan je direct aan de slag. 

Campagnes en bijbehorende materialen

Buitenlesdag en buitenlesdatabank

Nationale Buitenlesdag taalJaarlijks organiseert IVN samen met Jantje Beton de Nationale Buitenlesdag. Op Buitenlesdag geven leerkrachten op meer dan 2500 scholen buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Aanmelden is gratis en je krijgt direct toegang tot een buitenlesdatabank met al 100 kant-en-klare buitenlessen. Dit jaar zal Buitenlesdag plaatsvinden op 13 april.

Slootjesdagen lespakket

Slootjesdag 2018Elk jaar in juni gaan we samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Op ruim 100 plekken in het land staan IVN natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. Ga met de klas op onderzoek uit en download het Slootjesdagen lespakket.

De Schooltuin educatiemateriaal

schooltuinfilmDe Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. IVN heeft een bijpassend lespakket gemaakt voor groep 4 t/m 6, waarin het hele proces van zaaien tot oogsten wordt behandeld. Download gratis de materialen.

YouTube natuurlespakket

Oosterbeekse over BodemdierenVoor leerkrachten groep 7 en 8 wordt er een YouTube natuurlespakket ontwikkeld. Presentarice Iris Hesseling neemt de leerlingen in filmpjes mee naar buiten en geeft hen uitdagende opdrachten om over de natuur te leren.

Trainingen voor leerkrachten 

Training Buitenles 

buitenlesdagEen uitdagende buitenles stimuleert beweging, draagt bij aan onderwijsdoelen en zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas. IVN organiseert trainingen voor leerkrachten die incidenteel buiten les geven en graag meer willen leren over het verzorgen van lessen in de buitenlucht. Tijdens deze training aandacht voor de organisatie, de inhoud en pedagogiek van buiten lesgeven. 

Conferentie Kind & Natuur

De pedagogische waarde van natuur - wat is dat eigenlijk, hoe herken je het, en hoe kun je daar in je eigen praktijk handen en voeten aan geven? Deze vragen staan centraal tijdens de Kind & Natuur conferentie.