Informatie voor vrijwilligers
Bij IVN zijn meer dan 6.000 vrijwilligers actief. Ben jij ook vrijwilliger bij IVN? Hier vind je praktische informatie voor je vrijwilligerswerk.
Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.
De meeste vrijwilligers zijn verbonden aan een van de 161 IVN-afdelingen in Nederland. Er zijn ook vrijwilligers voor landelijke campagnes actief, zoals Tiny Forest, Schone Rivieren, en Grijs, Groen en Gelukkig. Ook kent IVN landelijke jeugd- en jongerenwerkgroepen zoals WoesteLand en NatuurOntdekkers, en werkgroepen rond Duurzaamheid, Websupport en het Cursushuis. Deze werkgroepen bestaan helemaal of grotendeels uit vrijwilligers.
Hieronder vind je praktische informatie voor je werk als vrijwilliger bij IVN.
Waar vind ik de informatie die ik als vrijwilliger nodig heb?
- Nieuwsbrief Stuifmail. Stuifmail is de landelijke nieuwsbrief voor actieve leden en verschijnt ongeveer eens per vier weken.
Meld je aan voor de Stuifmail - In de algemene nieuwsbrief Mens & Natuur staat naast landelijke informatie over campagnes en eenvoudige doe-het-zelf tips ook interessant regionaal/provinciaal natuurnieuws.
Meld je aan voor de Mens & Natuur nieuwsbrief - Het intranet Ons.IVN
Op het intranet Ons IVN vind je allerlei werkgroepen en interessegroepen waar je ervaringen en vragen kunt delen. Ook vind je er informatie over onder andere:- Cursussen geven
- Klussenbank
- Scholenwerk
- Landelijke campagnes
- Leden werven, binden en activeren
- Communicatie en subsidies werven
- Arbo, verzekeringen en veiligheid
- In de Wegwijzer vinden IVN-afdelingen alle informatie over het besturen en organiseren van een afdeling.
Heb je nog geen account op Ons IVN? Vraag dan een account aan.
Welke scholing kan ik volgen?
- Een wisselend aanbod aan landelijke inspiratiedagen en workshops wordt aangeboden via de nieuwsbrief Stuifmail en de provinciale nieuwsbrieven. Hou de nieuwsbrief van je afdeling of regio in de gaten voor nascholingsaanbod in jouw buurt! Hierboven staat hoe je je kunt aanmelden voor deze nieuwbrieven.
- Het e-learningplatform Leer je groen (https://leerjegroen.nl/) is voor vrijwilligers van IVN gratis toegankelijk. Hier vind je mini-cursussen over bijvoorbeeld Duurzaamheid, Wiedevogels en Stadsnatuur ontdekken met kinderen. Leer je groen is voor IVN-vrijwilligers eenvoudig toegankelijk via Ons IVN.
- Veel afdelingen organiseren ook bij- en nascholing voor hun leden. Het aanbod wisselt per afdeling. Hou daarvoor de website en de nieuwsbrief van je afdeling in de gaten.
Welke vergoedingen en kortingen krijg ik?
- Onkostenvergoeding. In principe krijg je gemaakte onkosten vergoed. Dit kunnen reiskosten zijn, maar ook materialen die je voor IVN hebt aangeschaft. In het algemeen worden geen vrijwilligersvergoedingen gegeven. Echter, afdelingen kunnen van deze principes afwijken en zelf bedenken welke onkosten ze vergoeden. Neem contact op met je eigen afdeling voor de mogelijkheden.
- 10% korting op alle producten in de IVN Webwinkel. Hier kun je o.a. badges, kleding en educatiematerialen kopen. Ben je de code kwijt? Je vindt ‘m in Mens en Natuur (rubriek ‘Gespot’), of vraag ‘m op via info@ivn.nl.
Van welke verzekeringen kan ik gebruik maken?
- Een aansprakelijkheidsverzekering voor IVN-leden. Deze dekt kosten wanneer een IVN-lid schade veroorzaakt tijdens een IVN-activiteit.
- Een ongevallenverzekering. Deze dekt kosten van ongevallen van deelnemers (leden van IVN en geregistreerde deelnemers) aan werkdagen, weekenden, kampen of andere activiteiten die onder verantwoordelijkheid van IVN worden uitgevoerd.
- Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders uit bijvoorbeeld nalatigheid of fouten van de vereniging of strafbare handelingen verzekerd.
Wil je gebruik maken van of meer weten over een van deze verzekeringen? Kijk in de Wegwijzer op Ons IVN voor meer informatie.
Wat doe als ik een verzekeringskwestie heb?
Neem bij schade contact op met de Servicedesk van IVN, servicedesk@ivn.nl, tel. 020 622 8115. De Servicedesk meldt de schade bij onze verzekeringsagent die via de Servicedesk contact onderhoudt met de afdeling.
Ik heb een andere vraag
- Neem contact op met jouw lokale afdeling.
- Neem contact op met de provinciale vrijwilligersconsulent:
- Groningen: Linda Prosé
- Friesland: Anja Dijkstra
- Drenthe: Linda Prosé
- Overijssel: Lilian Dieben
- Gelderland: Ilse Suijkerbuijk
- Flevoland: Ilse Suijkerbuijk
- Utrecht: Charlotte Robben
- Noord-Holland: Masja Gielstra
- Zuid-Holland: Tonja van Gorp
- Zeeland: Brenda de Schipper
- Noord-Brabant: José de Jonge
- Limburg: Sylvia Spierts-Brouwer
- Neem contact op met de IVN Servicedesk. De Servicedesk is tijdens kantooruren bereikbaar via (020) 622 81 15, of stuur een e-mail naar info@ivn.nl.
- Kijk op Ons IVN in het menu ‘Voor leden’. Hier staat veel informatie voor vrijwilligers en afdelingen. Heb je nog geen account op Ons IVN? Hier kun je een account aanvragen.