Plastic Soep

Tijdens de IVN Slootjesdagen 2016 vragen we ook aandacht voor de ‘plastic soup’. Dat is vervuiling van het water door (plastic) rommel in en langs de slootjes, rivieren, meren, zeeën en oceanen.

IVN wil de Plastic Soup Foundation helpen in de strijd tegen plastic afval in het water en daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!

Je kunt helpen door het afval wat je tegenkomt te registreren (en op te ruimen). Dit is een vorm van burgeronderzoek.

Door samen in kaart te brengen wat er langs de Nederlandse sloten gevonden wordt, kunnen we op zoek naar een oplossing. Je kan van de rommel die je het meest hebt gevonden ook een foto maken. Wij helpen de Plastic Soup Foundation door tijdens slootjesactiviteiten van IVN-afdelingen en scholen het formulier 'Gevonden zwerfafval' in te vullen. Help je mee?

De resultaten en foto's van je onderzoek kun je opsturen naar slootjesdagen@ivn.nl o.v.v. ‘Gevonden zwerfafval’.

Wat is de Plastic Soep?

FlessenEen groot deel van de aarde is bedekt met water. Oceanen, zeeën, meren en... slootjes! Al het water samen bedekt wel 72% van het aardoppervlak.

Er is wel een probleem met ons water, er drijft steeds vaker en steeds meer plastic afval in. Grote stukken die je kunt zien, maar ook hele kleine stukjes die het water omtoveren tot een Plastic Soup. Plastic is namelijk niet biologisch afbreekbaar.

Lees meer: Wat is de Plastic Soep?

Manieren om te helpen bij de Plastic Soep

Clean-upJe kunt helpen met het opruimen of helpen met het registreren van het afval langs de sloot, maar er zijn nog meer manieren...

Lees meer: Manieren om te helpen bij de Plastic Soep

De feiten

Fles vervuilingDie liegen er niet om...

Lees meer: De feiten