Helden van de herfst
Landschap
woensdag21nov2018

Paddenstoelen spoorloos?

Heb jij ook weinig paddenstoelen gezien dit najaar? Dat is niet zo gek. Dit najaar kunnen we niet echt spreken van typisch herfstweer. Paddenstoelen zijn namelijk fan van hoge temperaturen en neerslag. Lees hier wat voor effect de lange nazomer heeft gehad op paddenstoelen.

De groei van een paddenstoel begint als een volgroeide paddenstoel zijn sporen loslaat. Als een spore op de juiste plek belandt groeien er zwamdraden uit. Aan de uiteindes van deze zwamdraden groeien bolletjes waar uiteindelijk een paddenstoel uit kan groeien. Deze komt alleen naar boven als de omstandigheden juist zijn, wat meestal in de herfst is. Als de paddenstoel is uitgegroeid, laat hij zijn sporen vallen en begint de hele cyclus opnieuw. 

Ideale omstandigheden

Rond deze tijd van het jaar heb je vaak een nog warme bodem, een relatief hoge temperatuur en daarnaast veel regen. Deze combinatie is nodig voor een goed paddenstoelenseizoen. Het KNMI meldde eerder al dat deze herfst de warmste is in zeker drie eeuwen. Warmte hebben we deze herfst genoeg gehad, neerslag echter niet. Landelijk is er in de eerste 25 dagen van oktober gemiddeld 10 mm regen gevallen. Sinds 2004 is er gemiddeld 54 mm regen gevallen in dezelfde periode. Hier kan je goed zijn hoe droog dit jaar was. Door deze grillige weersomstandigheden verschildt de opkomst van paddenstoelen door heel Nederland. In Noord- en Zuid-Holland was er begin dit najaar een opbloei van paddenstoelen. In Drenthe en Limburg was deze echter niet aanwezig. Het blijkt dat door deze droogte de paddenstoel dit jaar liever verstopt blijft. 

Niet alle paddenstoelen hebben last van het grillige weer gehad. Soorten die direct water onttrekken aan bijvoorbeeld bomen, zoals berkenzwammen, zijn dit jaar wel goed te zien. Zoek dus niet alleen op de grond maar kijk ook vooral op omgevallen bomen. Je kunt ze ook altijd zelf thuis kweken, dan weet je zeker dat je dit jaar paddenstoelen ziet.