IVN jaarverslag 2022

We vergeten het soms een beetje. Maar de natuur, dat zijn wij. Van nature verbonden. Eén.
Ooit was dat een vanzelfsprekendheid, maar ergens hebben wij een afslag genomen. Naar een plek waar de natuur op de tweede plaats komt. Waar over de natuur wordt gesproken als iets dat los van ons bestaat. De laatste jaren zien we wat dat betekent. Daar kan niemand omheen. Toch gaan we over tot de orde van de dag. Het voelt te groot. Te onbeheersbaar. Te ver weg.

Maar stel nou dat we het veel dichter bij huis zoeken? Stel dat we weer zouden inzien dat wij onderdeel zijn van de natuur? Dat we ons ontspannen en gelukkig voelen als we dit ervaren. Dan is er ruimte voor een nieuwe verbinding tussen mens en natuur. Eén waarbij we meer respect en liefde tonen voor de natuur. En dus voor onszelf.

IVN is een natuurbeweging. Met onze programma’s laten we zien dat het anders kan. Onze educatie en natuurbeleving laat je ervaren dat de natuur geen plek is waar je naartoe gaat. Nee, het is een plek waar je thuiskomt. Waar je bent, wie je bent, zonder oordeel. Waar je je verwondert, waar je bewondert.

We zijn trots op onze resultaten in 2022

Opgroeien & ontwikkelen: Natuurrijke Schooldag

IVN Natuureducatie wil dat leren in, van en met de natuur de norm wordt voor alle kinderen in Nederland. Dat leerkrachten worden ondersteund door groene hulptroepen die natuurlessen helpen verzorgen in het onderwijs. We ondersteunden heel veel kinderopvanginstellingen en scholen om hun omgeving te vergroenen en om deze omgeving een plek te geven in het dagelijks (les) programma.

Thuis & op het werk: een natuurlijke leefomgeving

IVN Natuureducatie wil dat alle Nederlanders wonen, leren en werken in en met natuur. We vormen de dagelijkse leefomgeving om tot het grootste natuurgebied van Nederland. Niet alleen de tuinen, dakterrassen en balkons van particulieren, maar ook bedrijfstuinen, schooltuinen, buurttuinen tuinen bij zorginstellingen. We startten een beweging om de GGZ te vergroenen en de terreinen rondom de instellingen een plek te geven in het contact met cliënten.

Onze vrije tijd & gezondheid: kom mee naar buiten!

IVN Natuureducatie wil dat mensen weer verliefd worden op de natuur. Dit begint met verwondering, met een bijzonder moment in de natuur. Lekker naar buiten, genieten van de natuur: de natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen en bovendien helpt het om stress te verlagen. We nodigen uit om meer te leren over de natuur en het landschap niet slechts gebruiken als decor maar ook iets terug doen voor de natuur. We willen dat iedereen de natuur kan beleven op een manier die bij hen past. Onze vrijwilligers namen honderdduizenden mensen mee de natuur in en lieten hen het wonder aan den lijve ervaren.

Kortom, in een tijd waarin veel verandert, doet IVN Natuureducatie nog steeds waar ze goed in is: mensen verbinden met natuur. We hopen daarmee nog lang door te gaan!

Hartelijke groeten,

Jelle de Jong (directeur-bestuurder)
Hans Gilissen (voorzitter Raad van Toezicht)

Naar jaarverslag 2022