Ouders en Scharrelkids
(Zoog)dieren
maandag19dec2016

Weetje: Vleermuizen onschuldige nachtdiertjes

Je hebt ongetwijfeld wel eens het verhaal gehoord over de vleermuis die in een vampier verandert, maar dat is natuurlijk niet waar. Vleermuizen zijn eigenlijk hele onschuldige beestjes. Wij vertellen je wat je nog niet wist over dit nachtdiertje.

vleermuizenDe vleermuis is een vliegend nachtdier. Wereldwijd bestaan er meer dan 1000 soorten vleermuizen. In de wintermaanden houden ze een winterslaap op een verborgen plekje. Dat is waarom je ze nu niet ziet. In de zomer komen ze weer tevoorschijn en zijn ze actiever. De vleermuis verstopt zicht graag in gebouwen, grotten of in holle bomen. Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd om van alle soorten levensvatbare populaties te behouden. Hiervoor worden speciale acties gehouden zoals het inrichten van zolders. Wil je een vleermuis leren herkennen? Of een van de andere nachtdieren? Gebruik dan de zoekkaart Dieren van de nacht.

Wist je dat...

  • Het gewicht van een vleermuis varieert van 5 tot 25 gram.
  • Een vleermuis per nacht ongeveer een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, motten en spinnen eet. Een vleermuis van 20 gram eet al gauw tot 3,6 kg insecten per jaar.

  • Het bij wet verboden is om ze te vangen, te doden of hun verblijfplaats te vernietigen.

  • Vleermuizen onschadelijk zijn en kolonies in huizen over het algemeen weinig overlast veroorzaken.