Ouders en Scharrelkids
Kind & Natuur
vrijdag11nov2016

IVN Scharrelkids herfsttips

De herfst is dé tijd van het jaar om samen met je kinderen de natuur te beleven. En dat is veel makkelijker, leuker en dichterbij dan je denkt! Met deze 5 Scharrelkids tips krijg je inspiratie over wat je in eigen tuin of buurt kunt doen of maken.

TIP 1 : Natuurparfum

Neem een plastic bekertje mee naar het bos en doe hier wat water in. Laat de kinderen hier allemaal dingen in doen die ze onderweg vinden en volgens hen lekker ruiken. Gebruik en stokje om alles fijn te stampen in je bekertje. Wat voor lekkere herfstgeuren kun jij maken?

TIP 2 : Knutsel met gekleurde blaadjes

In de herfst liggen overal blaadjes met de mooiste kleuren. Als je met je nagel een klein gaatje maakt in een blad, kun je het steeltje van een ander blad hier doorheen steken. Zo kun je van alles maken, mooie kettingen, een kroon, een blad mobiel of misschien wel een heel blader-huis voor een diertje! Wat kun jij allemaal voor moois maken?

Cadeau idee!  Een prachtig boek waarin kinderen gevonden blaadjes kunnen bewaren. Je krijgt er ook een ontdekboek bij, boordevol weetjes, knutselideeën en handige plaatjes van de bomen, struiken en planten die je het vaakst tegenkomt. Zie hier: Mijn Bladeren Bewaarboekje

TIP 3 : Vogels helpen

Vogels vinden in de herfst en in de winter wat minder makkelijk eten. Daarom kun je ze helpen door een vetbol te maken. Smelt wat frituurvet in een pan en gooi daar een hand vol kleine zaden (uit de dierenwinkel) in. Giet het mengsel daarna in een plastic bekertje en laat het hard worden. Hang je vetbol ergens in de tuin aan een hek of in een boom.  Welke vogels komen er allemaal bij jou eten?

TIP 4 : Spiegelen

Neem een spiegeltje mee het bos in en kijk eens naar dingen die je normaal niet ziet. Kijk met een spiegel onder je neus naar boven, kijk onder paddenstoelen, kijk onder blaadjes van een struik of kijk in holletjes in bomen. Wie verstoppen zich daar allemaal?

TIP 5 : Herfst armband

Maak een plakband-armband voor de kinderen door een stuk dik tape met de plakzijde naar buiten om hun arm te doen. Maak een wandeling door het bos en laat de kinderen allerlei blaadjes, bloemetjes en andere kleine natuur dingen op hun armband plakken. Thuis kun je kijken wat alles is, en je kunt er nog een stuk tape overheen plakken om de vondsten te bewaren.