Ouders en Scharrelkids
(Zoog)dieren
dinsdag06dec2016

Doe-tip: Test hoe een wintervacht werkt

Het wordt kouder en kouder en dat betekent dat dieren zich klaar aan het maken zijn tegen de winterse kou. Sommige dieren vliegen naar de zon, andere verstoppen zich en gaan in winterslaap en er zijn dieren die een wintervacht of extra vetlaagje krijgen. 

Wintervacht 

Bij dieren zoals koeien, schapen, paarden, vogels, katten en konijnen wordt meestal tijdens de herfst een wintervacht aangemaakt. Deze wintervacht bestaat uit stevige lange en dikke wollige haren. Daar tussenin zit veel lucht die warmte vast houdt waardoor de dieren lekker warm blijven tijdens de winter. Ook vogels hebben een soort wintervacht. Als het kouder wordt krijgen zij meer donsveertjes waartussen ook lucht zit. Niet alle vogels krijgen meer donsveertjes, sommige vogels vliegen gewoon lekker naar de zon om warm te blijven. 

Vetlaagje

Dieren die in koud water leven zoals de zeehond hebben een andere manier van zichzelf warm houden in de winter. Hij krijgt een extra vetlaagje van zo'n 5 centimeter! Dat vetlaagje houdt de kou van het water tegen en zorgt ervoor dat de lichaamswarmte lekker binnen blijft.

Test hoe het werkt!

 

Benodigdheden:

  • Vaseline 

  • Stukje stof

  • Een bakje met koud water

  1. Smeer je wijsvinger in met vaseline (vetlaagje)
  2. Wikkel je ringvinger in met een stukje stof (vacht)
  3. Stop vervolgens je wijsvinger, ringvinger en middelvinger tegelijkertijd in het bakje koud water.
  4. Welke vinger voelt het koudst?