Ouders en Scharrelkids
Kind & Natuur
maandag19dec2016

Doe-tip: Jouw kerstvakantie in de natuur

De kerstvakantie staat voor de deur. Ook dit jaar staat deze periode in het teken van cadeautjes, familiebezoek, lekker eten..en natuurlijk de natuur in! Met behulp van onderstaande doe-tips hoef jij je ook tussen de feestdagen in geen enkel moment te vervelen. 

1. Knutselen met natuur

dennenappelDeze vakantie ga jij creatief aan de slag en knutsel je met voorwerpen van moeder natuur. Neem een tas mee om allerlei dingen in te verzamelen zoals kastanjes, eikels, dennenappels en mooie takjes. Gooi als je weer thuis bent de inhoud van de tas op tafel en knutselen maar. Benieuwd wat je allemaal kunt maken? Je leest het hier.  

Dennenappels2.  Speurtocht in het bos

Wat is er leuker voor kinderen dan lekker rennen en ravotten in het bos? Houd een speurtocht samen met de (klein)kinderen. Voor dit spelletje moet je snel en slim zijn! Wie het eerste de voorwerpen vindt is de beste speurder.

3. Dierensporen volgen 

Een andere leuke tip voor tijdens de kerstvakantie is het volgen van dierensporen. Van wat zijn die sporen? En waar gaat het naar toe? Je kunt er een spannend avontuur van maken. Als het sneeuwt zijn de sporen van dieren goed te zien. Maar ook zonder sneeuw kan je sporen ontdekken. 
Gebruik hiervoor de zoekkaart diersporen.
 

Schaatsen4. Schaatsen op natuurijs

Als het koud genoeg is en het water bij jou in de buurt is veranderd in een laag ijs, ga er dan op uit om met elkaar te schaatsen. Er gaat toch niets boven schaatsen op natuurijs?
 

5. Experimenteren met ijs

Pssst.. Kan jij een geheim bewaren? We hebben een geheim experimentenboek gemaakt met allerlei ijskoude proefjes. Leuk voor tijdens de kerstvakantie! Download hem hier en ontdek alles over ijs.

6. Een wintervacht testen

Het wordt kouder en kouder en dat betekent dat dieren zich, net als mensen, klaar maken voor de winterse kou. Sommige dieren krijgen daarom een wintervacht of extra vetlaagje. Benieuwd hoe dit werkt? Test het zelf!

7. Nachtvlinders lokken

In het voorjaar zie je vaak vlinders nachtvlinderrondvliegen. Maar wist je dat er het hele jaar door vlinders zijn? Nachtvlinders zijn er namelijk ook in de winter. Wil jij ze deze vakantie van dichtbij bewonderen? Met dit recept kan jij ze lokken.

Tip: gebruik je fantasie, het kan niet gek genoeg. Maak kinderen bewust van alle geuren, kleuren en geluiden die de natuur te bieden heeft.