Haringvlietweekend
Recreatie
Op
vrijdag20apr201810:00

Opruimuurtje(s) strand Oostvoorne

Raap je mee voor plastic-vrije vissen in de Noordzee?

In het kader van de ‘World Fish Migration Day’ zal op vrijdag 20 april bij het strand van Oostvoorne een zwerfafval-opruimactie worden georganiseerd. Vanaf de parkeerplaats Restaurant aan Zee gaan we een deel van Strand Oostvoorne  schoonmaken.

In twee uurtjes hopen we veel zwerfafval op te rapen vanaf het strand langs het Voornepad. Dit is een windhoek waar veel lijnen, plastics en netten lijken samen te komen op het strand te midden van een natuurgebied met broedende vogels en paaiende vissen. Het afval lijkt afkomstig van verschillende bronnen vanaf het land, bedrijven, scheepvaart en visserij.

Tijdens de opruimactie houden we rekening met de broedende vogels om hen zoveel mogelijk met rust te laten.  Het initiatief komt van de organisatie ‘World Fish Migration Day’ die in samenwerking met Rijkswaterstaat, Stichting Zuid-Hollands Landschap, Gemeente Westvoorne, IVN, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Doe Mee Verlos de Zee de handen ineen willen slaan om te laten zien dat de vissen en vogels gebaat zijn bij een plastic vrije rivieren, Delta en Noordzee. Minder zwerfafval in de zee helpt mee om een duurzame vismigratie tot stand te brengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat vissen verstrikt raken in het zwerfafval en ook microplastics opeten. 

Deze opruimactie is de eerste van een reeks opruimacties langs de stranden van Rockanje, Oostvoorne en Haringvliet.

Praktische gegevens:

  • Datum: 20 april
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur.
  • Locatie: Parkeerplaats Restaurant aan Zee, Strandweg 1, 3233 CW Oostvoorne (Strandjutten vanaf de jutbak langs het Voornepad)

Locatie opruimuurtje strand Oostvoorne

Dagelijks zwerfafval rapen

Geen tijd op de 20ste? Geen nood! Er kan ook dagelijks zwerfafval worden gejut, door elke keer iets mee te nemen en in de “Doe Mee Verlos de Zee-jutbakken” te doen. Komende tijd zullen langs het strand van Rockanje tot aan Oostvoorne en langs het Haringvliet meer jutbakken worden geplaatst.  Het doel van de jutbakken, geschonken door de partijen van AandeBak, is om zoveel mogelijk strandbezoekers bewuster te maken. In navolging op de 140 jutbakken die langs de Nederlandse kust staan, zullen meer jutbakken stroomopwaarts mee helpen om het zwerfafval naar de Noordzee en oceanen te voorkomen. Houdt wel altijd rekening met de aanwijzingen op de borden van Natuurmonumenten en Stichting Zuid-Hollands Landschap om de vogels niet te verstoren. Opruimen is belangrijk, maar rust voor de vogels een noodzaak!

Save the date: Haringvliet Plasticvrij

Noteer alvast in je agenda: op 26 mei 2018 zal er een grote opruimactie langs het Haringvliet worden geïnitieerd in samenwerking met RWS, IVN, de Provincie Zuid-Holland, Gemeenten Haringvliet-Biesbosch, Westvoorne en Droomfondspartijen.

Deelnemende partijen aan het opruimuurtje: World Fish Migration Day, Stichting Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, Gemeente Westvoorne, Vogelbescherming Nederland, PZH, IVN, Doe Mee Verlos de Zee! Onderdeel van Plastic Vrij Haringvliet.

Algemene informatie

vrijdag 20 april 2018 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerplaats restaurant Aan Zee
Strandweg 1
Oostvoorne
Nederland
Google Maps image