Lezingen op maat

Loonse en Drunense Duinen

Let op: in verband met de huidige coronamaatregelen zijn lezingen op maat tot nader order niet mogelijk.

Wilt u het gevoel krijgen “meegenomen” te worden in de Loonse en Drunense Duinen in? Reserveer dan een lezing onder leiding van een enthousiaste en ervaren gids van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen!

Lezing over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 

Laat u door onze gids in anderhalf uur als het ware meenemen door dit prachtige gebied, dat het grootste levende stuifzandgebied van West-Europa is. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis, de flora en fauna, het stuifzandherstel en natuurbrug Westloon. Geniet van vele vogelgeluiden in het bos, o.a. van de gaai, koekoek en nachtegaal en laat u verrassen door de verscheidenheid van het gebied: de zandvlakte van de duinen en het natte gebied van de Brand met zijn rijkdom aan paddenstoelen. 

Paddenstoelen in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De gids neemt u in anderhalf uur mee in de boeiende wereld van deze schimmels. U ziet meer dan 90 foto’s van verschillende paddenstoelen uit dit Nationaal Park en zult verbaasd staan over de prachtige kleuren en vormen. Daarbij moet u denken aan de vorm van een hertengewei, kluif, nest of spons. U krijgt te horen wat het nut van de paddenstoelen is en natuurlijk komt u ook meer aan de weet over eetbare, giftige, geneeskrachtige en hallucinerende paddenstoelen. Natuurlijk mogen ook sprookjes over elfjes en kabouters bij deze lezing niet ontbreken! 

Monumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De gids vertelt in anderhalf uur over de vijf  herdenkingsmonumenten over W.O. II, die zich in het NP bevinden. Het betreft het Kruis in de duinen, het monument bij de Distelberg, het Udenhouts Kapelletje, het monument bij Bosch en Duin en het Vredesmonument bij Kaatsheuvel. U krijgt te horen waar ze staan en wat hier gebeurd is en hoort het verhaal over iemand die 69 jaar lang gezwegen heeft over een gebeurtenis, die van grote invloed was op zijn leven. En waarom zijn bij het Vredesmonument enkele opnames gemaakt voor de Joodse documentaire “Treffpunkt Erasmus”? Deze gaat over twee goede Duitse soldaten, die (met gevaar voor eigen leven) tijdens de oorlog honderden joden het leven gered hebben door documenten en voedselbonnen voor hen te vervalsen. 

Lees ook:
Oorlogsmonumenten (door Henk Peters)
Oorlogsmonumenten in NP de Loonse en Drunense Duinen

Locatie en kosten

Een lezing wordt verzorgd op de locatie van uw voorkeur. Voor beamer en laptop kan gratis worden gezorgd. Binnen de 'duingemeenten' kost een lezing € 50,-. Daar buiten geldt een prijs van € 65,- + reiskosten á € 0,19/km. Een aanvraag voor de lezing moet bij voorkeur minimaal drie weken van tevoren bij ons binnen zijn.  

Reacties van deelnemers aan lezingen

“Wat geweldig. Het lijkt wel alsof ik daar vandaag ben gaan wandelen…”

”Ik dacht eerst, dat zal wel een saai verhaal worden. Maar ik heb zoveel aparte en mooie paddenstoelen te zien gekregen en leuke wetenswaardigheden gehoord. Ik wist niet dat die hier in de buurt groeiden……” 

”Ik wilde eerst niet naar de lezing gaan, want het leek me een beetje akelig. Dat is me erg meegevallen. Ik vond het heel interessant en was heel erg onder de indruk van de verhalen.”

Meer informatie en reserveren >>