Excursies op maat

Let op: in verband met de huidige coronamaatregelen zijn excursies op maat tot nader order niet mogelijk.

U bent uiteraard van harte welkom om op eigen gelegenheid het Nationaal Park te bezoeken. Via de IVN Routes app zijn wandelroutes beschikbaar.

Download de IVN Routes app

Wandelroutes in de duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen verzorgt speciale excursies op maat voor scholen, verenigingen of familie-/personeelsuitjes. Deze excursies vinden plaats in het nationaal park onder leiding van speciaal opgeleide natuurgidsen.

Hieronder vindt u voorbeelden van de verschillende mogelijkheden. Hebt u zelf een idee of verzoek? Leg dit dan voor aan onze medewerkers. Wij zullen dan kijken of wij dit voor u kunnen realiseren.

Natuurbelevingstocht

Niet echt een wandeling maar meer een beleving in de natuur. Voel met al je zintuigen de natuur. Zoek kleuren in de natuur. Zoek stekelige, zachte, gladde of juist harde dingen in het bos. 

Seizoensexcursie

Tijdens deze excursie staan het seizoen van het moment en de betekenis ervan voor de natuur centraal. In elk jaargetijde is het de moeite waard om het prachtige gebied te bezoeken.

Algemene excursie

De duingidsen laten u tijdens deze excursies kennismaken met verschillende aspecten van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Zoals het ontstaan van het gebied, flora en fauna, cultuurhistorie en beheer.

Thema-excursie

De gidsen van het nationaal park zijn kundig in het geven van verschillende soorten thema-excursies. Denk daarbij aan thema's als paddenstoelen, kruiden, maar ook kinderactiviteiten en fietstochten. Voor meer informatie, vraag het ons per mail of via telefoonnummer 06-30119203

Cultuurhistorische wandeling

Onder leiding van een deskundige gids kunt u in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen een cultuurhistorische wandeling door Venloon, Giersbergen of Plantloon maken. Na afloop van de wandeling zult u met andere ogen het gebied bekijken! 

Venloon 

Venloon, eertijds gelegen op 'ses boogscheuten sweegs' ten noorden van het huidige dorp Loon op Zand, vormde vanaf zijn oorsprong in de 12e eeuw een belangrijke plaats met in de directe omgeving bewoningskernen als Westloon, Efteling en de Oude Huisplaats. Alhoewel al deze bewoningskernen zijn verdwenen, leven hun namen voort in gebiedsaanduidingen en in die van het grote familiepark nabij Kaatsheuvel. Ondanks het gemis aan opvallende relicten vormt het gebied van en rondom het voormalige Venloon cultuurhistorisch een mooi en interessant gebied. Een gebied waar, met enige kennis van de cultuurhistorie, met 'andere ogen' een wandeling door een pracht stuk natuur kan worden gemaakt.

Giersbergen 

Het pittoreske Giersbergen is een mooi voorbeeld van een gehucht dat al ruim 750 jaar het stuivende zand weet te trotseren. Deze nederzetting leverde landbouwproducten aan de zusters van de abdij ter Kameren in Brussel. Zware arbeid en gevechten tegen water en oprukkend zand hebben deze 'Uithof' door de eeuwen heen gevormd tot het Giersbergen van nu. In en om het gehucht zijn nog vele relicten in de vorm van landerijen, eikenwallen en boerderijen aanwezig die het verhaal van eeuwen vertellen. Een 'cultuurhistorische monument' midden in de natuur.

Plantloon

Een ander cultuurhistorisch waardevol gebied is het landgoed Plantloon in het noordoosten van het nationaal park, ten zuiden van Waalwijk. Het omvat het middeleeuwse gehucht Achterste Hoeven en een landbouwontginning uit de negentiende en twintigste eeuw. Fraaie lanen, dijken en open velden geven het gebied de uitstraling van een landgoed in Engelse landschapsstijl. Bijzonder is ook de turfvaart die rond 1400 is gegraven om de turf te vervoeren van Kaatsheuvel naar 's-Hertogenbosch. Het gebied vormde net als Giersbergen het toneel van de mens in gevecht tegen water en stuivend zand, maar ook dat van grensconflicten tussen de rivaliserende Heren van Loon op Zand, Waalwijk en Baardwijk.

Download spelregels en kosten excursies op maat:

Excursies op maat spelregels en kosten 2020

Tips & richtlijnen activiteiten t.t.v. corona - voor deelnemers - 18 juni 2020

 

Home - Meer informatie/reserveren >>