Best practices

Haarlem: Steenbreek023

In de lokale Steenbreek campagne van Haarlem is in samenwerking met veel partijen ingezet op een mediacampagne, straat- en buurtacties, tuinexcursies en laagdrempelige workshops voor tuinbezitters en voorbeeldtuintjes. Met vijf hele gemakkelijke stappen laat Steenbreek023 zien dat het vergroenen van een tuin, simpel, snel en goedkoop kan. Meer informatie vind je in deze presentatie of op de website van Steenbreek023.

Den Haag

De Haagse versie van Operatie Steenbreek wordt uitgevoerd door stichting Duurzaam Den Haag. Operatie Steenbreek in Den Haag bestaat uit een breed scala aan acties, waaronder wijkacties en tegel-inleverpunten. Tijdens wijkacties, bijvoorbeeld om geveltuinen aan te leggen of schooltuinen te ontstenen, kunnen bewoners tegels inruilen voor gratis planten. Hier zie je een filmpje van hoe zo’n actie eruit ziet.

In 2016 zijn er maar liefst 87.842 tegels omgeruild voor gratis planten in Den Haag, dit jaar wil Duurzaam Den Haag de stad nóg groener maken. Meer informatie over Operatie Steenbreek in Den Haag vind je op www.duurzaamdenhaag.nl.

Leiden

Onder het mom van ‘Tegel eruit, plant erin!’ zet Leiden zich in voor meer (particulier) groen. Voor de groencampagne is een gelegenheidsduo geformeerd: Tuinman & Tuinman. Dertien weken lang trekt dit duo samen met een hovenier de wijken in, om zoveel mogelijk tuintegels in te wisselen voor tuinplanten. Onder het genot van een kop koffie gaan zij in gesprek met bewoners over wat zij in hun directe woon- en leefomgeving kunnen doen om bij te dragen aan een groener en gezonder Leiden. Meer informatie vind je in deze presentatie van Mirte van Daalen van de gemeente Leiden.

Groningen

Met de actie ‘Kortingsbon voor een regenton’ promoot Operatie Steenbreek in Groningen de aanschaf van een regentonnen. Met een regenton wordt regenwater gemakkelijk opgevangen en opgeslagen. En is er altijd voldoende water voor de planten in je tuin. De actie bleek een succes: Inwoners uit de gemeente Ten Boer en Groningen hebben in 2016 meer dan 300 regentonnen aangeschaft via de Regentonnenkortingsactie van de gemeente Ten Boer en de gemeente Groningen. De gemeentes bieden per ton € 17,50 korting.

Ook heeft Operatie Steenbreek Groningen de samenwerking gezocht met OOGTV. Met het programma Tegel eruit, tuin erin (2015, 2016) wordt laten zien dat groene tuinen ook prima onderhoudsvriendelijk kunnen worden aangelegd. In het programma voeren een tuinadviseur en een aantal hoveniers het karwei uit. Op een manier dat je ook zelf, met vrij simpele middelen, een fijne groene en bloeiende tuin kan aanleggen. Ook in 2017 is er een samenwerking in de vorm van het programma GoudGroen.