Onze Bomen

Onze Groene Ambassadeurs

Onze Groene Ambassadeurs ondersteunen bewoners van Almere bij het opmeten en invoeren van gegevens in het Bomenformulier. Ze organiseren activiteiten en enthousiasmeren zodoende bewonders, maar ook bedrijven, scholen en scoutingclubs voor het opmeten van bomen in de gemeente. 

We zijn nog druk bezig met het werven van Groene Ambassadeurs in Almere. Zie jij een rol als Groene Ambassadeur voor je?

Lees meer!

 

Onze Groene Ambassadeurs stellen zich voor...


Groene Abassadeur Erika
Erika Dorhout

bdorhout@gmail.com

"Ik voel mij prettig in de natuur en hoop dat ik dat gevoel op andere mensen over kan brengen. Daarom ben ik ambassadeur geworden." 

Erika is op dinsdag en vrijdagmiddag te vinden in het Koggepark in de Kruidenwijk, in het Tiny Forest "Het Kruiderzeebosje" of in de schooltuin. 
De Natuur heeft haar altijd geboeid. Als tiener was ze lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Daar leerde ze planten en insecten determineren, vogels herkennen en ging zij steeds meer van de natuur houden door het tekenen van alle gevonden flora en fauna. Ze hield veel van oude eiken, zo stevig en robuust als ze overal stonden. En van de eikeltjes die zo snel kleine boompjes werden. Omdat ze de bladeren van de (zomer-)eik zo mooi vond en deze in de winter altijd als een dikke laag bladeren op de grond in het bos tegen bleef komen, ging zij er verhalen over schrijven.

"De eikeltjes werden eikelmannetjes en in m'n verhalen hadden ze bedjes van eikenblaadjes waar ze de hele winter warm lagen te slapen tot het voorjaard werd. Dan gingen ze allerlei avonturen beleven! "

Bomen hebben dus altijd al een belangrijke rol in haar leven gespeeld. 
Met kinderen van basisschool Digitalis verzorgd zij de schooltuin en het Tiny Forest. Daarnaast gaat Erika in de winter met de kinderen naar het naastgelegen Beatrixpark om daar met behulp van knoppentabellen de bomen te determineren. 


Groene Ambassadeur Jan

 

Jan van den Bos

janvandenbos@wxs.nl

"Graag zou ik willen helpen om inwoners van Almere zich bewuster te laten worden van de bomen om hen heen én wat deze bomen kunnen betekenen." 

Jan heeft de Natuurgidsenopleiding van IVN gevolgd en is sindsdien, met enige onderbreking, actief bij IVN Almere. Hierdoor heeft hij goed om zich heen leren kijken naar het groen en dus ook naar de bomen. Voor heel veel mensen is de aanwezigheid van bomen heel gewoon. Ze zijn er. Graag laat hij anderen zich óók verwonderen over dit groen!

Twaalf jaar geleden kwam hij aan de Schapenmeent wonen. Het huis was toen iets meer dan 30 jaar oud. In de voortuin stond op de hoek een niet al te imposante boom, een hulstboom. Maar deze boom is steeds meer voor Jan gaan leven! Hoe oud de boom nu precies is weet hij niet, maar het is in ieder geval geen snelle groeier. Ondertussen is hij wel het een en ander aan de weet gekomen:

"De onderste bladeren zijn stekelig en de hogere bladeren zijn gladder. Vanwege dat stekelige kwamen ze vrogeer ook voor in hagen tussen weilanden. Door de stekelige bladeren werden die niet gegeten door het vee. Het stekelige houdt na maximaal 3 meter op. Het maken van stekels kost bomen veel energie en ze doen dat dus liever niet. We hebben in Nederland geen grazers die hoger komen. Als we nu giraffen zouden hebben, zou het er misschien heel anders uit zien!"

 

 

Logo