Onze Bomen

Hoe werkt het

Via het Bomenformulier kun je een boom op de kaart zetten. Je bekijkt welke soort boom het is, meet de hoogte, omtrek van de stam en bladerdek en schat zijn gezondheid in. Met slechts enkele gegevens kunnen we bepalen wat de waarde is voor het klimaat, de biodiversiteit en de waterhuishouding. Maar hoe werkt dat dan precies?

Elke boomsoort heeft een eigen leefwijze. Sommige bomen groeien heel snel, bloeien vroeg in het voorjaar of produceren enorme vruchten. Andere bomen groeien trager, hebben miniscule, haast onzichtbare bloementjes in de zomer en bieden een broedplaats voor bijzondere vogeltjes. Afhankelijk van de boomsoort, wordt er een bepaalde hoeveelheid CO2 en water opgenomen voor de groei. Een simpele regel is: hoe groter de boom en hoe meer blaadjes, hoe meer koolstof hij kan vastleggen, lucht hij kan zuiveren, water hij kan vastleggen en diertjes hij een huis kan bieden. 

Niet alleen de hoogte van de boom en het aantal blaadjes (grote van de kroon), maar ook de dikte van de stam kan iets zeggen over de waarde van de boom voor het ecosysteem. Het water uit de bodem wordt immers via de stam omhoog geleid, richting de bladeren. 

Door slechts enkele simpele gegevens via het Bomenformulier in te voeren, kunnen experts aan de slag. Zij rekenen de waarde van de boom uit en voegen dit toe aan het Bomenformulier. Zodra dit voor de door jou ingevoerde boom is gelukt, ontvang je ook een berichtje. 

Zet een boom op de kaart! 
(let op, je wordt doorgestuurd naar een andere pagina)

 

Logo