Primair onderwijs
Kind & Natuur
maandag06nov2017

Eerste school plant bos in de klas voor betere luchtkwaliteit

De Openbare Dalton Basisschool Pieterskerkhof in Utrecht plant op 6 november in samenwerking met IVN het eerste Binnenbos van Nederland. Een groen leslokaal heeft positieve effecten op de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Bovendien gaan de leerlingen zelf aan de slag als Binnenboswachters.

Aantoonbare betere luchtkwaliteit

Veel Nederlandse scholen hebben nog steeds te maken met een slecht binnenklimaat. Het gevolg: een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Naast goed ventileren kan het vergroenen van de inrichting van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Luchtzuiverende planten in de klas reduceren CO2 tussen de 10 en 20% en VOS-gehaltes kunnen zelfs met 50% afnemen. Dit maakt dat kinderen makkelijker hun aandacht bij de les houden.

Binnenbos

Onderzoek toont aan dat door het plaatsen van planten in het leslokaal het probleemoplossend vermogen van leerlingen toeneemt, en opdrachten die gerichte aandacht vereisen beter worden uitgevoerd. Bovendien absorberen planten geluid, minder geluidshinder draagt bij aan betere concentratie en orde in de klas.

Leerlingen doen zelf onderzoek

Het Binnenbos-project van IVN is meer dan het neerzetten van planten. Leerlingen zijn actief betrokken bij het aanleggen en onderhouden van het bos en doen bovendien zelf onderzoek naar het binnenklimaat in hun klas. In een aantal lessen worden de kinderen opgeleid tot echte Binnenboswachters.

Binnenbos

Daan Bleichrodt, Projectleider bij IVN vertelt: ‘60% van de kinderen in Nederland groeit op in een stedelijke omgeving, waar groen niet vanzelfsprekend is. Het planten van een Binnenbos versterkt de band van kinderen met de natuur. Door middel van een leuk, interactief lespakket laten we kinderen de effecten van de planten op hun welzijn onderzoeken. Op deze manier ontdekken ze zelf wat planten voor hun doen. Als zij voor de natuur zorgen, zorgt de natuur weer voor hen.

Binnenbos

Lespakket op maat

Openbare Dalton Basisschool Pieterskerkhof in de binnenstad van Utrecht is de eerste school die start met het Binnenbos. Endry van de Berg, directeur Pieterskerkhof: ‘Wij vinden het belangrijk te werken aan een prettig leerklimaat voor onze leerlingen. Kinderen zitten gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal. Het Binnenbos combineert groen in de klas met onderzoekend leren.

Binnenbos

Vanaf januari 2018 hoopt IVN nog veel meer scholen in Nederland te gaan vergroenen.