Onderwijs

Nieuw! Gratis paddenstoelen lesmateriaal - zo zit je straks met een klas voor paddenstoelexperts!

Natuur is belangrijk voor kinderen. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen. Unieke ervaringen in de natuur zijn zelfs bepalend voor het gedrag nu en in de toekomst.

Belangrijk bij het ontwikkelen van natuurlessen is de wijze waarop kinderen de natuur beleven en ervaren. Interactieve, liefst structurele, natuurlessen waarin zelfontdekken, verkennen en beleven centraal staat is daarvoor erg geschikt. Daarmee wordt de ontwikkeling van het natuurbesef bij kinderen gestimuleerd. De normen en waarden van de ouders en leerkrachten vormen daarbij onbewust het uitgangspunt voor de kinderen. 

Onze werkweken of schoolkampen in 'Het Woldhuis' of 'De Veldhoeve' zijn een goed voorbeeld van betekenisvol, ervaringsgericht onderwijs. Tijdens een natuurwerkweek ontdekken de kinderen spelenderwijs de natuur. 

Behalve werkwerken, ontwikkelt IVN ook natuuractiviteiten en natuuronderwijslessen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de pagina van het Groene Wiel. Het zelfontdekkend leren in de buitenomgeving is in al onze activiteiten de leidraad.

Scholen

Scholen kunnen ook zelf aan de slag, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Gezonde Schoolpleinen - IVN ondersteunt bij de inrichting en het gebruik van het plein als educatie buitenruimte en spel. 
  • Natuurouders en IVN Schoolgidsen - met opgeleide natuurouders en schoolgidsen kunnen leerkrachten makkelijker en meer met de kinderen naar buiten om te leren.
  • Veel lokale IVN afdelingen hebben specifieke scholenpogramma's voor het basisonderwijs. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Fairtrade spreekbeurtkoffer van IVN Dronten of bekijk het lessenaanbod van IVN Limburg.
  • Jongeren aanzetten als adviseurs op verschillende maatschappelijke thema's? Betekenisvol en belevend leren over water, energie, klimaat, duurzame ontwikkeling, landschap, natuur, voedsel of ruimtelijke ordening? Dat kan! Scholen voor Duurzaamheid verbindt onderwijs met de maatschappij door jongeren advies uit te laten brengen over de toekomst van actuele maatschappelijke vraagstukken. Het programma werkt met échte opdrachtvragen van echte opdrachtgevers en is daarmee het grootste junior adviesbureau van Nederland!