Onder het Maaiveld
Kind & Natuur
woensdag30mrt2022

Bodemdieren op bezoek in de klas

Sinds 21 maart ligt het boek ‘Mevrouw Mol en andere (niet zo heel vreemde) figuren’ op alle basisscholen in Nederland. Dit is het eerste leesboek uit de kinderboekenreeks die Onder het Maaiveld ontwikkelde om kinderen te leren over het belang van een gezonde bodem met een rijk bodemleven.

De bodem is meer dan alleen grond. mol credits w-onderwereldHet zit vol leven! Bodemdieren spelen een ontzettend belangrijke rol in alles wat er groeit op aarde. Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor dit onderwerp en dat is maar goed ook, want het gaat niet goed met de bodem. Met het programma w-onderwereld, onderdeel van Onder het Maaiveld, ontdekken leerlingen dit voorjaar de wonderen van de onderwereld.

mevrouw Mol credits Hanno de VriesSpeciaal voor groep 5 en 6 maakte Zwijsen het leesboek ‘Mevrouw Mol en andere (niet zo heel vreemde) figuren' om kinderen een laagdrempelige en leuke kennismaking te bieden met bodemdieren. Het is geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Djenné Fila.

‘Julan is net verhuisd naar wat de saaiste wijk van Nederland lijkt. Maar die gedachte verdwijnt al snel als er een nieuwe buurvrouw in de straat komt wonen. Samen met zijn vriendin Sifra en zijn kleine zusje Mollie gaat Julan bij deze mevrouw Mol op bezoek. En dan gebeuren er vreemde dingen…

Hoe kunnen drie kinderen ervoor zorgen dat het veldje in de nieuwe woonwijk niet vol gelegd wordt met stoeptegels? Ontdek in dit spannende verhaal hoe mevrouw Mol dat voor elkaar probeert te krijgen en vooral… waarom ze dat wil!’

Wil jij ook ontdekken welke beestjes er krioelen onder de grond, en waarom ze zo belangrijk zijn? Ga naar de downloadpagina van w-onderwereld om het e-book en diverse posters met illustraties te downloaden, of om de voorleesvideo te bekijken!

Wist je dat ……
kevertje credits w-onderwereld

De leesboeken in co-creatie, dus samen met kinderen, gemaakt zijn? Daarnaast zijn alle boeken gedrukt op graspapier. VoorBIJ© is gerecycled papier met bermgras uit ecologisch beheerde bermen van het Bijenlandschap en heeft het NL Greenlabel A-duurzaamheidspaspoort.

In het najaar, rond de bodemdierendagen en de kinderboekenweek, een tweede boek volgt over bodemdieren? Alle basisscholen in Nederland ontvangen dan ‘Alle bee(s)tjes helpen’ van auteur Jolanda Horsten.

Aanvullend lespakket w-onderwereld

Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk en wie wonen er allemaal in de bodem? Kinderen leren het in het gratis lespakket w-onderwereld. Voor elke bouw zijn er drie lessen. Leerlingen gaan met gevarieerde opdrachten aan de slag en halen het bodemleven zelfs letterlijk naar de klas met een ‘bodemleven-kijkbak’! Vraag het lesmateriaal hier gratis aan.

w-onderwereld boektoer mevrouw de mol credits Hanno de VriesDoe mee aan de Bodemdierendagen

Het hele jaar door kun je met je klas op bodemsafari. Download het gratis bodemdieren doeboek en zoek buiten naar de verschillende dieren. Zo help je mee om te ontdekken hoe het gaat met het bodemleven in Nederland. Lees meer over de Bodemdierendagen.

Onder het Maaiveld

w-onderwereld is onderdeel van Onder het Maaiveld. Dit is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met IVN Natuureducatie en andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Voor meer informatie kijk op www.onder-het-maaiveld.nl

duizendpoot credits w-onderwereldFoto's: Hanno de Vries
Illustraties: Djenné Fila