Natuur
maandag18dec2017

Zeldzaam natuurverschijnsel: ijshaar

IJshaar ziet eruit alsof er allemaal witte haren uit een stuk hout groeien. Met een beetje fantasie lijkt het op een pluk wol, engelenhaar of een baard. Daarom wordt ijshaar ook wel 'de baard van koning winter' genoemd.

Hoe ontstaat ijshaar?

Schimmels op dood kernhout (dus niet op de bast) veroorzaken een stofwisselingsproces waarbij er water vrijkomt. Dit wordt door hele kleine openingetjes naar buiten geperst. Als zo'n nat stuk hout bevriest, krijgt de waterdamp een structuur die bestaat uit hele dunne draadjes: ijshaar. Als de weersomstandigheden goed zijn, blijft het ijshaar 'groeien'. Sommige draden kunnen tot wel 9 centimeter lang worden!

Waar vind ik ijshaar?

Het is erg zeldzaam, maar als je het ziet is het vroeg in de ochtend of ergens in de schaduw, in een bos met beuken- en/of eikenbomen. De kans is het grootst als het een paar graden vriest, er geen sneeuw ligt en de luchtvochtigheid hoog is. Helaas is het ook zo weer weg. Het smelt binnen de kortste keren als sneeuw voor de zon. Raak het ijshaar niet aan met je vingers, want zo'n bolletje glanzende winterwol is toch veel mooier dan een plasje water?