IVN
donderdag13feb2020

Zachte winter: wat doet de natuur?

De eerste eendenkuikens in januari, je kunt ze zo tegenkomen. Deze winter is het veel warmer dan normaal. Dat zorgt voor bijzondere taferelen; hazelaars die al bloeien, de kievit die 'thuis blijft' en salamanders die al met hun trek starten. Welke invloed heeft zo'n zachte winter op de natuur? 

Zachte winter in 2020

Afgelopen maand was wereldwijd de warmste januari sinds het begin van de wereldwijde temperatuurmetingen. In Nederland staat ie op nummer 5 van warmste januarimaanden. Normaal is de gemiddelde temperatuur 3,1 graden maar door het zachte weer zelfs 6,2 graden.

Egels in gevaar

Dieren die winterrust houden, zoals de egel, kunnen in de problemen komen door de warmte. Normaal gesproken eten ze in de herfst hun buikje rond. Als ze te vroeg ontwaken uit hun winterslaap is er niet altijd genoeg voedsel. Als ze dan te weinig eten, overleven ze dit niet. 

Waar is de winter

Vroege salamandertrek

Een zachte winter biedt de ideale omstandigheden voor de salamandertrek. Salamanders gaan dan naar hun wateren gaan om zich voort te planten. Ze bewegen niet zo snel, maar moeten vaak drukke wegen oversteken. Gelukkig helpen vrijwilligers om de salamanders veilig de weg over te zetten. 

Fluiten naar de winter

Heb je de merel en de koolmees al horen zingen? De zachte temperaturen zorgen ervoor dat sommige vogels zich al luid laten horen. Sommige vogelsoorten zijn door de warmte niet naar het zuiden vertrokken. Vogels die doorgaans moeite hebben met een strenge winter, zoals ijsvogels en winterkoningen, doen het nu een stuk beter.

Waar is de winter

Planten en bomen in bloei

Hazelaars staan al in bloei met hun gele knoppen en ook paardenbloemen steken de kop op. Winterbloeiers als de gaspeldoorn bloeien veel meer. Mensen die in het voorjaar last hebben van hooikoorts, kunnen dit nu al merken in de winter.

Waar is de winter