Gezondheid
zaterdag26okt2019

Wintertijd: dieren met een jetlag

Vanavond gaat de klok een uur terug. Wij mensen slapen een uurtje langer, maar merkt de natuur ook iets van deze 'jetlag'?

Waarom wintertijd?

De wintertijd is eigenlijk de 'echte' tijd. In Europa zetten we de klok in de lente een uur vooruit, om zo duurzaam gebruik te maken van het licht. 's avonds is het een uur langer licht. Het idee is dat we daardoor minder lampen hoeven te laten branden, wat weer energie scheelt. Of dat ook echt zo is, is in de praktijk nooit echt bewezen.

Interne klok

In de winter gaat de klok natuurlijk weer terug. Daar moet iedereen aan wennen, óók de natuur. Ieder levend wezen heeft een eigen interne klok, die aangeeft wanneer het tijd is om te eten, slapen en wakker te worden. Die klok wordt aangestuurd door natuurlijk zonlicht.

Verwarde vogels

Vogels passen hun gewoontes aan mensen aan. Ze gaan opzoek naar eten wanneer er minder mensen op straat zijn en als ze zich veilig genoeg voelen. Als we de klok verzetten duiken er opeens overal mensen op, wanneer vogels hun voedselrondje maken.

Meer verkeersslachtoffers

De avondspits is het voor wilde dieren 'ineens' in het donker. Omdat ze dit niet gewend zijn, komt het vaker voor dat ze toch de weg oversteken. Goed opletten dus, als je met de auto gaat.