IVN
dinsdag12dec2017

Winterse wandelingen in jouw buurt

Zo'n deken van sneeuw over het landschap is prachtig. Daarom hebben wij de mooiste (gratis) wandelroutes voor je uitgezocht. Pak jezelf lekker warm in en verwonder je over de bijzondere natuur en haar rijke geschiedenis.

Gelderland

De Wandelroute Bakenberg en Leesten gaat door een gevarieerd landschap van bos en heide, heuvels en dalen. Alles is voorgevormd in de laatste twee ijstijden en daarna bewerkt en aangepast door de mens. De routebeschrijving van IVN Apeldoorn geeft je een interessante inkijk in de geschiedenis. Zes kilometer lang kun je genieten van ijsvogels, smeltwaterdalen, ringslangen, tapijten van fraai haarmos, prachtige vliegdennen en nog meer moois.
Vliegden

Download de routebeschrijving
 

Utrecht

Zin om iets nieuws te proberen? Met deze smartphonewandeling van IVN Eemland probeer je met je telefoon de weg te vinden in de geheimzinnige strubbebossen van De Stompert. Op de bolletjes op de kaart kun je klikken en dan zie je een foto met informatie. Bijna 4 kilometer lang krijg je informatie over het gebied en controleer je of je niet verdwaalt (handig!)
Telefoon

Download de App AllTrails gratis

 

Limburg

Deze wandeling van IVN Maas en Niers gaat over licht glooiend gebied dat bekend staat als De Genneperhei, De Looierhei en het voormalige Natoterrein. De onverharde weg waar je start is de voormalige spoorwegverbinding van Boxtel naar Duitsland, ook wel het ‘Duits Lijntje’ genoemd. De routebeschrijving geeft je leuke informatie over bomen en volksgebruiken in dit gebied. Kun jij de krentenboom, vlierstruik en wilde appelboom herkennen?
Meidoorn

Download de routebeschrijving

 

Noord-Brabant

De werkzaamheden AA en Maas zijn na ruim 10 jaar werk afgerond. Met de aanleg van het Dynamisch Beekdal is het complete landschap van Kasteel Heeswijk tot aan ’s-Hertogenbosch veranderd. Volgens IVN Bernheze is het een mooie combinatie van het herstellen van natuurwaarden en het creëren van waterberging. De uitgestippelde wandelroute brengt je dwars door het beekdal van de Aa!
Bernheze

Download de routebeschrijving


Noord-Holland

De wandelroute Rondje Laarder Wasmeer ligt ten oosten van Hilversum. Je loopt door bos- en heidegebieden met prachtig zicht op de vennen, het steppelandschap en de zandverstuivingen van het afgezette Laarder Wasmeergebied. Neem pauze met een kop warme choco bij theehuis ’t Bluk of bekijk de Schotse Hooglanders die los in het gebied lopen.
hooglander

Download de routebeschrijving

 

West-Friesland

Het Wonderpad in het Streekbos in West-Friesland is een wandeling waarbij een beroep wordt gedaan op alle zintuigen. Bij het uitzetten van deze wandeling is rekening gehouden met wandelaars met een visuele beperking. Het Wonderpad bestaat uit twee routes welke met paaltjes zijn aangegeven. De paaltjes zijn voelbaar genummerd en hebben een wit geverfde bovenkant. 
Download het routeboekje

Meer informatie over het Wonderpad
 

Drenthe

De wandeling ''Terug naar de bron'' voert je langs een aantal van de beken van Assen. Het uitgebreide routeboekje vertelt je alles over de geschiedenis, de houtwallen, hunebedden, de vismigratie en de dorpen in de buurt van dit natuurgebied. De paden zijn goed begaanbaar, maar zijn niet overal verhard.  Vooral in de winter kunnen de paden nat en modderig zijn. Goede waterdichte schoenen zijn aanbevolen.
Hunebedden

Download de routebeschrijving

 

 


 

Zeeland

Het is een bijzondere ervaring om over de bloemdijk van Zuid-Beveland te lopen. Deze wandelroute, die vlakbij Goes ligt, brengt je langs dijken, weitjes, heggengebieden, kreekresten en poelen. Tijdens de schemering loop je de kans om een steenuil tegen te komen.
Steenuil

Bekijk de route

 

 

 

 

 

Flevoland

IVN Dronthe heeft een natuurwandelroute uitgezet die langs meanderende sloten en een uitkijkheuvel in het Wisentbos. Hier heb je een prachtig zicht op de weidse akkers. Het pad geeft een variatie aan landschappen te zien, bos aan de ene kant en het akkerland aan de andere kant. Bijzonder is de reigerkolonie die al jaren in het bosgebied is gevestigd.
Wisentbos

Download de routebeschrijving

 


 

Zuid-Holland

In de winter zien de knotwilgen er imposant uit in het cultuurlandschap van Klein Profijt. Dit gebied in Oud-Beijerland is een aantrekkelijke plek voor bevers. Ook de wielewaal en de grauwe vliegenvanger voelen zich hier erg thuis. Als je heel veel geluk hebt, kun je zelfs de visarend tegenkomen!Visarend
 

Meer informatie over dit gebied


 

Groningen

Natuur én stad in één wandeling. Wat wil je nog meer? Ook in de stad voelen dieren als de huismus, huiszwaluw, muurhagedis, muurleeuwenbek en steenmarter zich thuis. Dit routeboekje geeft je verschillende routes in Groningen. Ook staan er interessante interviews van betrokkenen van het gebied in, zoals boswachters en stadsecologen.
Natuur én stad in één wandeling. Wat wil je nog meer? Ook in de stad voelen dieren als de huismus, huiszwaluw, muurhagedis, muurleeuwenbek en steenmarter zich thuis. Dit routeboekje geeft je verschillende routes in Groningen. Ook staan er interessante int

Download het routeboekje

 

 

 

Overijssel

Voor prachtige glooiende vossen ben je in de Sallandse heuvels zeker aan het goede adres. In de winter kleuren de heidevelden mysterieus grijs, wat voor een sprookjesachtig landschap zorgt. Een bijzondere en zeldzame soort die je hier kunt treffen is de korhoen. Met deze 5 wandelroutes ben je wel even zoet.
Bekijk alle routes
Bekijk alle routes
 Wil je liever met een gids op pad? Bekijk alle wandelingen.