Natuur
dinsdag01nov2016

Winnaars Mooiste Natuurgebied van Nederland

Het Nederlandse Waddengebied, de Hollandse Duinen en de Veluwe mogen zich na afgelopen maandagavond 31 oktober 'Mooiste Natuurgebied van Nederland' noemen. Drie weken lang kon er gestemd worden op één van de dertien genomineerden. De winnaars ontvangen een geldbedrag om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering.

Vier winnaars

De uitslag werd maandagavond 31 oktober bekend gemaakt door Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in het programma De Wereld Draait Door. Niet alleen werden de drie publiekskeuzes blij verrast met de winnende titel, maar ook werd er een vierde winnaar gekozen door de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Deze gelukkige vierde winnaar is natuurgebied Biesbosch-Haringvliet geworden.

Veel aandacht voor Publieksverkiezing

Sinds de aftrap van de publieksverkiezing op 10 oktober, zijn er in totaal 87.903 stemmen uitgebracht. Daarnaast zijn de natuurgebieden druk in de weer geweest om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Zo was elk genomineerd natuurgebied te bewonderen in een eigen promotievideo. 

Van Dam: “Het is schitterend om te zien hoeveel energie deze verkiezing heeft losgemaakt. Er is de afgelopen weken enthousiast campagne gevoerd door de genomineerden om hun natuurgebied op de kaart te zetten.”

Bekijk hier hoeveel stemmen elk natuurgebied in de wacht heeft gesleept. 

Investeren in natuurontwikkeling en kwaliteitsverbetering

Het Mooiste Natuurgebied van Nederland is een initiatief van staatssecretaris Van Dam. Het idee is om door middel van de publiekverkiezing de natuur te versterken en meer mensen te betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft. Zo wil hij natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen. Om dit te bewerkstelligen ontvangen de titeldragers elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en kwaliteitsverbetering van het natuurgebied. Niet alleen zullen hierdoor de voorzieningen voor bezoekers worden verbeterd, ook zullen de winnaars in binnen- en buitenland op de kaart gezet worden als zijnde iconen van de Nederlandse natuur. De deelnemers die niet gewonnen hebben komen overigens ook niet met lege handen te staan. Elke genomineerde krijgt ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.

IVN en Nationale Parken

Er zijn op dit moment 20 natuurgebieden in Nederland met de titel Nationaal Park. Met elkaar beslaan de parken maar liefst 120.000 hectare. Zij vormen het Nationaal Natuur Netwerk. De ruggengraat van de natuur in Nederland. Aangezien IVN de natuur wil behouden en natuurbeleving en educatie wil bevorderen, werken ze samen met de Nationale Parken. Dit doen zij bijvoorbeeld door het geven van cursussen en excursies.

Petra Schut (portefeuillehouder Nationale Parken): "Nationale Parken zijn een beleving voor iedereen. Draagvlak van bewoners, bestuurders en ondernemers is nodig om deze prachtige gebieden te behouden. IVN verbindt deze partijen, zodat mensen er van kunnen blijven genieten.'' 

Mooiste natuurgebied van NL

Ontdek hoe mooi Nederland is met korting

In deze vier prachtige natuurgebieden vind je negen Stayokay hostels die speciaal voor de verkiezing 15% korting op de overnachting(en) inclusief ontbijt bieden t/m maart 2017. Boek hier vóór 1 december met de code Natuur1617.