IVN
vrijdag01mrt2019

Wereld Wilde Dierendag: leven onder water

Vandaag is het Wereld Wilde Dierendag. Deze dag is eind 2013 in leven geroepen door de Verenigde Naties om zo onder andere aandacht te vragen voor de dieren én planten overal ter wereld. Hieronder lees je hoe IVN zich inzet.

Het thema van dit jaar is ‘life below water: for people and planet’. Dit is de eerste keer dat het leven onder water centraal staat. Op deze dag wordt het bewustzijn vergroot over de adembenemende diversiteit van het leven onder water. Al snel denk je dan aan leven in de zee, rivieren of meren. Maar ook de sloot zit vol met leven. 

Wilde waterdiertjes in Nederland

Jaarlijks organiseert IVN de slootjesdagen. Tijdens deze dagen wordt de kwaliteit van de Nederlandse sloten onderzocht. Dit is een serieuze zaak, Nederland heeft namelijk een groot netwerk aan sloten: maar liefst 330.000 kilometer. De aan- of afwezigheid van waterdiertjes vertelt veel over de biologische gezondheid van een sloot. Hierbij wordt gekeken hoeveel waterdiertjes en welke soorten er in het water aanwezig zijn. Niet alles is direct met het blote oog waar te nemen. 

Waterkwaliteit bepaalt de inwoners

Waterdiertjes komen voor in allerlei vormen en maten. Welke er in de sloot bij jou in de buurt wonen hangt af van de waterkwaliteit. Heb je te maken met een vervuilde sloot? Dan heb je weinig variatie in de bewoners, maar zijn ze in groten getale aanwezig. Voor een gezonde sloot is dit tegenovergesteld: Veel variatie in bewoners, lage aantallen.

Dit zijn de meest voorkomende waterdiertjes:
1.    Bootsmannetje
2.    Geelgerande watertor
3.    Watermijt
4.    Zoetwaterpissebed
5.    Schijfhoornslak

Benieuwd geworden naar de inwoners van jouw sloot?
Doe mee met de IVN-Slootjesdagen van 14 t/m 16 juni 2019, lees hier meer.