Natuur
vrijdag28jul2017

Welkom terug! Hoe gaat het nu met geherintroduceerde soorten?

De ooievaar, de bever, de korenwolf en het pimpernelblauwtje: ze stierven uit in Nederland en werden vervolgens geherintroduceerd. Hoe gaat het nu met deze soorten?

De ooievaar

In 1969 was het kantje boord met de ooievaars: er waren in heel Nederland nog slechts zeventien door ooievaars bewoonde nesten. Vogelbescherming Nederland richtte daarom een speciaal ooievaarsdorp op. Het doel was om ooievaars te fokken en zo als broedvogels in ons land te behouden. Later kwamen er zogeheten buitenstations bij. Deze bevonden zich in voor ooievaars geschikte gebieden. Ze werden er bijgevoerd en er vond een fokprogramma plaats. In 2008 waren er al ruim 700 door paren bewoonde nesten. In 2009 werd het herintroductieproject officieel beëindigd en ze staan niet meer op de rode lijst.

Ooievaar

De bever

Bevers waren vroeger populair onder jagers vanwege hun pels en hun vlees. Rond 1900 was de soort uit vrijwel heel Europa verdwenen. Met dank aan herintroducties vanaf 1988 zijn er nu op vijf plekken in Nederland weer groeiende beverpopulaties. In totaal zijn in een periode van 25 jaar 163 bevers uitgezet. In Nederland zijn er nu populaties in de Biesbosch, de Gelderse Poort, Flevoland, Limburg en Drenthe/Groningen. Ook zijn er bevervestigingen in de rivieren tussen deze locaties. De bevers in Limburg zijn vanaf 1991 deels uit zichzelf via de Roer en de Maas ons land binnengekomen. 

Bever

De korenwolf

Is er een Nederlands dier met een mooiere naam dan de korenwolf? Een naam die tot de verbeelding spreekt, en visioenen oproept van een hongerig roofdier dat door de graanvelden sluipt... In feite is de korenwolf of Europese wilde hamster  maar enkele centimeters groot. In 1999 was de korenwolf vrijwel uitgestorven in Nederland. Daarom werd in 2002 een herintroductieprogramma in Zuid-Limburg gestart. De wilde hamsterpopulatie vertoont een stijgende lijn maar is nog niet uit de gevarenzone. Hamstervriendelijk beheer is nodig om te zorgen voor verder toenemende aantallen. Dit bestaat vooral uit het telen van luzerne en granen. Het is belangrijk dat een deel van de oogst blijft staan. Daardoor blijven de hamsters voldoende beschutting houden, en kunnen de vrouwtjes meerdere worpen krijgen. 

Korenwolf

Het pimpernelblauwtje

In de jaren zeventig verdwenen het pimpernelblauwtje en het donker pimpernelblauwtje uit Nederland. Beide vlindersoorten zijn afhankelijk van moerassteekmieren, waar ze op parasiteren: jonge rupsen leven in een spinsel rond de waardplant, en als ze na een paar weken daaruit vallen laten ze zich door mieren meevoeren naar het mierennest, waar ze overwinteren en verpoppen.

Pimpernelblauwtje
In 1990 werden vanuit Polen 86 pimpernelblauwtjes en 70 donkere pimpernelblauwtjes ten zuiden van Den Bosch geherintroduceerd, in de Moerputten. Toch staan deze soorten nog steeds op de rode lijst. Wil je weten waarom? Lees het volledige artikel in ons ledenblad Mens en Natuur. 

Word lid en ontvang Mens en Natuur gratis

Tekst: Gemma Venhuizen