Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
IVN
maandag03apr2017

Week van de teek

Het tekenseizoen is begonnen. Daarom is het belangrijk om extra vaak te controleren. En niet alleen als je naar het bos ben geweest. Eén op de 5 tekenbeten vindt namelijk plaats in stedelijke gebieden. Teken zitten ook gewoon in de tuin of in stadsparken. Hier zijn een aantal handige tips om de kans op een teek te beperken.

Voordat je op pad gaat

1. Blijf op de paden. Hoe minder je in contact komt met gras, struiken en bladeren, hoe minder kans op teken.

2. Draag bedekkende kleding. Het liefst met lange mouwen. Draag dichte schoenen en stop de broekspijpen in je sokken. 

3. Kinderen hebben meer kans op een tekenbeet, omdat teken op ongeveer anderhalve meter hoogte leven. Door een pet te dragen, is de kans kleiner dat teken op een kinderhoofd gaan zitten.

4.Smeer je in met een anti-insectenmiddel waar DEET in zit.

Controleren

1. Controleer niet alleen jezelf, maar ook anderen die mee naar buiten zijn geweest.

2. Neem de tijd om het lichaam te controleren. Teken zitten graag op warme plekken als de oksels, liezen, knieholten, bilspleet en achter je oren.

3. Dieren kunnen ook teken bij zich dragen die naar mensen over kunnen lopen. Check je (huis) dieren dus ook regelmatig.

4. Was de kleding waar je mee naar een groen gebied bent geweest apart. Zie je een teek op een kledingstuk zitten? Was het dan een half uur of langer op zestig graden.

Ik heb een teek! Wat moet ik doen?

1. Verwijder de teek zo snel mogelijk, zo is de kans op ziektes het kleinst.

IVN tekenkaart2. Gebruik de IVN tekenkaart. Hij past makkelijk in je portemonnee. Onmisbaar als je vaak naar buiten gaat! Pak het kopje vast met het de tekenkaart. Trek de teek er zo voorzichtig mogelijk uit. Het kan geen kwaad als er een stukje kop achterblijft.

Bestel de IVN tekenkaart

3. Ontsmet het wondje na het eruit halen (nooit ervoor!). Doe dit met jodium of 70% alcohol.

4. Maak een afspraak met de huisarts als de teek niet binnen 24 uur is verwijderd. Heb je 'm op tijd weggehaald? Schrijf de datum op en houd goed in de gaten of je een rode kring of andere klachten krijgt.