Natuur in de Buurt
dinsdag02feb2021

Waarom Tiny Forest wél werkt

Op zaterdag 30 januari 2021 plaatste hovenier Tinka Chabot in verschillende regionale dagbladen vraagtekens bij de werking van een Tiny Forest. Wij betreuren dat, omdat het project aantoonbaar bijdraagt aan meer biodiversiteit en ook kinderen en buurtbewoners verbindt met de natuur dichtbij en met elkaar.  

Ons land telt inmiddels al meer dan 100 van deze minibossen, die niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit,  maar ook aan verkoeling op warme dagen en een gezonde bodem in de stad. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen en bij de Bodemdierendagen scoorde het oudste Tiny Forest van Nederland, geplant in Zaandam, zelfs het cijfer 9,9.

Daarnaast is dit niet het enige doel. Met Tiny Forest leren duizenden buurtbewoners, schoolkinderen en leerkrachten hoe ze een eigen natuurgebiedje kunnen maken én hoe ze dit kunnen verzorgen en gebruiken voor natuurlessen. Op deze manier leiden wij de natuurbeschermers van de toekomst op en bieden we handvatten aan bewoners, die graag iets voor de natuur dichtbij willen doen. Deze minibossen zijn ook ontmoetingsplekken voor de buurt, waar betrokken enthousiastelingen elkaar ontmoeten, genieten van het groen en misschien wel plannen voor nieuwe stadsnatuur smeden.

De Tiny Forest plantmethode is gebaseerd op het levenswerk van professor Akira Miyawaki en Shubhendu Sharma. De basis voor deze methode is het kiezen van de juiste inheemse planten en die laten groeien op ideale bosbodem. Wageningen University & Research monitort al vier jaar lang het effect van Tiny Forest op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag. Wij nodigen iedereen uit voor de presentatie van de voorlopige onderzoeksresultaten op 1 april – geen grap – om te zien of Tiny Forest nu werkt of niet.

Daan Bleichrodt         – IVN Natuureducatie
Egbert Roozen           -  Directeur Koninklijke Vereniging van Hoveniers en                                                Groenvoorzieners