IVN
dinsdag11feb2020

Waan je in de vogelwereld

Zoefff... hè net te laat. Welke vogel vloog daar zo voorbij? Natuurgids Berna van Baarsen wil haar vogelkennis graag met je delen. Voor de derde keer organiseert zij op 19 april 2020 namens IVN Zuid-Kennemerland de 100% kluut ‘Kennemer Vogeldag’ in Spaarndam. Ze doet dit in samenwerking met de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en de Vereniging Behoud de Hekslootpolder. 

''De Vogeldag vindt plaats op een eiland met een fort dat omringd wordt door hoog bloemengras. Hier hebben we een pad in gemaakt. In hoge struiken en bomen hebben we vogels opgehangen voor de vogelspeurtocht. Het is een heuse belevenis voor kinderen, ze vinden het spannend en leuk om door dit gebied te speuren. Zelf vind ik de twee ruimtes binnen het fort verschrikkelijk leuk. In de ene ruimte hoor je de vogelzang van overdag en in de andere ruimte worden vogelgeluiden van de nacht afgespeeld. Die ruimte is extra donker gemaakt en er hangen zaklampjes zodat je om je heen kunt kijken. Wanneer je dan een uil hoort roepen en jouw lampje valt op een uil, waan je je in een totaal andere omgeving. Het lijkt alsof je midden in het bos staat!"

Uilenballen pluizen

Stempels sparen

De kinderen krijgen aan het begin van de dag een kaart met activiteiten waar ze uit kunnen kiezen. Zo kunnen ze met een gids naar het kluteneiland of uilenballen pluizen, is er bijvoorbeeld een activiteit waarbij je vogels gaat ringen en mogen kinderen dino's zoeken bij de vogeltentoonstelling. Na elke uitgevoerde opdracht krijgen ze een stempel. Als alle stempels binnen zijn, kunnen ze aan het eind een 'vogeldiploma' ophalen. Sommige kinderen zijn aan het begin timide en lopen achter een ouder aan. Na een tijdje verandert dit en weten ze van geen ophouden. Door deze vrijheid blijft het voor iedereen leuk. 

Vogeldag

Verhalen vertellen

Ook voor de volwassenen is er genoeg te doen. Ze krijgen een lijstje mee waar alle activiteiten op staan, hierdoor weet zowel de ouder als het kind waar ze heen moeten. Daarnaast is op het eiland is een meesterverteller aanwezig, hij kan heel goed verhalen vertellen. Dit is voor iedereen puur genieten. Je gaat zitten en laat je meenemen door de verhalen over de natuur, met de vogel als hoofdrol. Daarnaast bieden we ook verschillende excursies en lezingen aan van vogelkenners.

Vogeldag

Vrolijke vogels

Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat de sfeer ontspannen is en dat ik alleen maar blije gezichten tegenkom. Dat voelt voor mij en de andere vrijwilligers als een enorme beloning. Als we de mensen een goede dag bezorgen, dan gaan ze daarna misschien wel nadenken over wat de rol van vogels is en hoe belangrijk ze voor ons zijn. Zolang je mensen aanzet om actief met de natuur bezig te zijn, komt de rest vanzelf!''

Ben jij erbij? Kijk voor meer info op 100% kluut Kennemer Vogeldag.

Kijk hier voor alle vogelactiviteiten in jouw buurt.

Foto's: Margo Oosterveen, Eef van Huijsteedden, Marry van der Geest.