IVN
donderdag17jan2019

Van Blue Monday naar Green Monday!

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. Gelukkig heeft groen natuur juist een positief effect op je stemming. De kans op depressie is zelfs 25% lager in woonomgevingen met heel veel groen dan met weinig groen. 

Meer dan 40% van de Nederlanders heeft ooit wel eens last gehad van een psychische aandoening zoals een depressie of angststoornis. Jaarlijks komen hier ongeveer 190.000 nieuwe gevallen bij. Een bezoek aan of het kijken naar de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie.

Beetje beetje groen, groot effect

Een beetje natuur heeft al een grote invloed op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die kijken naar natuurlijke
afbeeldingen sneller herstellen van stress dan mensen die kijken naar foto's van een stedelijke omgeving.

Meer bomen, minder antidepressiva

Kinderen van 0-13 jaar in de minst groene buurten komen zelfs tot zes keer zo vaak bij de huisarts met depressieve klachten als kinderen uit de meest groene buurten. Volgens onderzoeker Dr.Jolanda Maas is er een sterke aanwijzing dat leven en spelen in een groene omgeving goed is voor de psychische gezondheid van jongeren. Onderzoekers vonden een relatie tussen de hoeveelheid bomen in de woonomgeving en de hoeveelheid antidepressiva bij een depressie. Hoe meer bomen in de buurt, hoe minder antidepressiva een patiënt slikt bij een depressie.

Meer weten over de invloed van de natuur op je gezondheid?
Download de factsheet Gezonder door groen