IVN
woensdag17okt2018

Tiny Forest in India

Afgelopen week plantte een groep IVN’ers een Tiny Forest midden in de woestijn in India! Dé plek waar het concept van minibossen ter grootte van een tennisbaan, oorspronkelijk vandaan komt. Tijdens deze studiereis leidden inspirator en grondlegger van Tiny Forest, Shubhendu Sharma en zijn team, IVN’ers op volgens de Miyawaki bosbouwmethode. Deze waardevolle kennis pasten we direct in de praktijk toe door een inheems oerbos van 500m2 te planten.  

Wat is een Tiny Forest?

Shubhendu Sharma begon ooit met een experiment: het eerste Tiny Forest in zijn eigen tuin in India. Een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Normaal duurt het zo’n 100 jaar tot een bos een volgroeid ecosysteem is, maar met behulp van de Miyawaki bosbouwmethode bereikte hij dit resultaat al in 10 jaar. Het succes van zijn TED Talk sloeg zo aan, dat Shubhendu met zijn bedrijf Afforestt inmiddels 118 bossen in 9 landen heeft  geplant. Zo’n minibos heeft veel voordelen: het verrijkt de biodiversiteit, dient als buitenleslokaal om over de natuur te leren, vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, gaat hittestress tegen en heeft een positief effect op de gezondheid. Shubhendu kocht dichtbij Jodhpur in India 12 hectare woestijn, waar hij IVN uitnodigde om ons deze unieke bosbouwmethode te leren.

Welkom in de woestijn

Met veertig graden, staan we met onze pyjama-achtige Indiase werkkleding, op de droge zandgrond midden in de woestijn. Er staat een hoop werk te wachten om aan het eind van deze week tot het eindresultaat te komen: Tiny Forest Maruvan, oftewel ‘forest of the desert’. Het ziet er veelbelovend uit. Alle voorzieningen zijn gemaakt van natuurlijke materialen uit de omgeving; een waterput, verhoogde zitplekken, een kampvuur, rieten schuilhutten en een prachtige omheining gemaakt van gedroogde grassen, waar soms per ongeluk een heilige koe of kameel inbreekt. Van een stam die zo zelfvoorzienend leeft, kunnen wij nog een hoop leren!

Shubendu

Lokale bevolking

Tijdens het planten ontmoeten we de lokale bevolking. Erg jaloers zijn ze niet op onze moderne westerse leefwijze. Groenten met chemicaliën eten uit de supermarkt? Geen eigen grond om voedsel te verbouwen? Uitlaatgassen? Druk en stress? Nee, bedankt! De natuur betekent veel voor hen. Het is een bron voor voedsel, schone lucht, onderdak het verrijkt de biodiversiteit in het gebied. Wat mooi was om te zien, is hoe erg zij één zijn met de natuur en met hoeveel respect zij met de natuur omgaan. Ook is het een plek om samen te komen als community. Een keer in de honderd jaar is er een grote overstroming, een grote verwoesting. Sinds de laatste overstroming, zijn de waterputten vervangen door waterleidingen, waardoor ieder huishouden een eigen aansluiting heeft. De samenleving werd hierdoor veel individualistischer, maar door Tiny Forest Maruvan komen ze weer samen. Dat is ook iets wat we zelf ervaren. Overdag hard werken aan het bos. 's avonds mooie verhalen delen bij het kampvuur.

Terug naar de basis

De schoppen en harken mogen nog even blijven liggen. We zitten in een kring. Het Tiny Forest wordt een plek om te laten groeien. Niet alleen het bos, maar ook de community van mensen die aan het bos werkt. Het is prachtig om te zien dat de lokale bevolking zo intrinsiek gemotiveerd is. Ze bouwen het bos vanuit hun hart en dragen zo bij aan de natuur. Voordat we beginnen met planten staan we daarom eerst stil bij de vraag waarom we dit willen doen. Wat betekent een bos eigenlijk voor jou? Iedereen heeft zijn eigen verhaal en motivatie om een Tiny Forest te bouwen. Een plek die herinneringen brengt aan je jeugd, om tot rust te komen, te ontdekken, te ontspannen, inspiratie op te doen, om te spelen, elkaar te ontmoeten en te verwonderen. En het allerbelangrijkste: de basis van het leven en harmonie.

Plantjes

Voelen, kleien en luisteren

De groep IVN’ers staat te popelen om aan de slag te gaan. Maar eerst starten we met een college van Shubhendu over het bewerken van de grond. De bodem in India is natuurlijk heel anders dan in Nederland. Daarom voeren we eerst een bodemtest uit met vijf verschillende bodemsoorten. Door te voelen, te kneden, er balletjes en reepjes van te maken, ernaar te luisteren en voor de liefhebber door te proeven, zijn de soorten makkelijk te onderscheiden. Zo trots als een kind laat iedereen de balletjes en reepjes klei aan Shubhendu zien. Bij één soort draaien sommige mensen tevergeefs balletjes die steeds mislukken. Pas als Gaurav, die ook bij het Afforestt team zit, met een grote glimlach onthult dat het helemaal geen echte bodemsoort is maar een ander materiaal, stoppen ze. Het is leuk om te zien hoeveel enthousiaste reacties de bodemproef oplevert. De meeste mensen zijn zich nog nooit zó bewust geweest van de structuur en de functie van de bodem. Het zorgt voor een goede waterretentie, doorluchting en nutriënten om nuttige micro-organismen te laten groeien. Aan de hand van de bodemsoort, wordt er vastgesteld wat er nog toegevoegd moet worden om er een optimale bosbodem van te maken.  

Bodem

Bodem cocktail

Hoe maak je de bodem in een droge woestijn vruchtbaar? Daar heeft Shubhendu een speciaal recept voor: jeewamrit! Dat gingen we zelf maken. Het goedje bestaat uit water, bloem, rottend fruit, suiker en een gedeelte van de vruchtbare bodem rondom een inheemse boom. Met deze mix krijgen de micro-organismen een goede basis om te groeien. De ingrediënten staan al klaar om te mengen. Omdat er op Maruvan geen fruit beschikbaar is, krijgen we een verrassings-ingrediënt: urine van heilige Indiase koeien. De mix blijft een paar dagen staan in een afgesloten ton om daarna te vermengen met de bodem. De penetrante lucht blijft nog even in je neus hangen, maar dan heb je ook wat.

Soil

Op soortensafari

Wie een inheems bos bouwt, heeft inheemse soorten nodig. De beste manier om die te verzamelen, is opzoek te gaan in de directe omgeving naar een oorspronkelijk bos. Door te observeren en te onderzoeken welke soorten hier staan, kun je deze als het ware 'kopiëren'. Tijdens de rondleiding in het woestijngebied, waarbij iedereen prikkelstruiken ontwijkt en zich verdiept in de soorten, komen we veel te weten over het plaatselijke ecosysteem. Hoewel de soorten in Nederland natuurlijk anders zijn, is het principe voor het uitkiezen van de planten hetzelfde. Het bos bestaat uit vier lagen: een laag heesters of struikgewas, kleine bomen, pionier bomen en climax-bomen. Verder bezochten we het rotsachtige, botanische park Rao Jodha, waar veel planten stonden die ook in de omgeving voorkomen. Ook kregen we een kijkje in de keuken bij de lokale kwekerij, waar de planten voor Tiny Forest Maruvan in de kraamkamer stonden.

Uitleg

Het ritme van de natuur

In Nederland planten we een bos soms in een halve middag, maar daar denken ze in India heel anders over. Niet alleen het bos, maar ook de werkwijze van de Indiërs verschilt erg met dat wat wij gewend zijn. In Nederland werken we zo snel mogelijk en doen we het liefst alles tegelijk. Dat leverde bij het planten in het begin wat onrust op. 'Kan het niet beter zo?' vroegen we ons eigenwijs af. Een mooi voorbeeld is het planten. De geselecteerde plantjes worden eerst één voor één op de juiste plaats neergezet. Dit gebeurt ook met zijn allen. Omdat de plantjes zo willekeurig mogelijk door elkaar moeten staan, mag iedereen per soort een plekje kiezen, waarbij je zo ver mogelijk uit elkaar staat. Doordat het een soort spel lijkt, heeft iedereen er grote lol in.  Door alles juist rustig stap voor stap te doen, ben je veel bewuster bezig met het proces en kom je dichter bij de natuur en bij jezelf.

Werken

Finishing touch

Tijd om te planten. De kuiltjes worden gegraven, de bomen geplant en we gieten de jeewamrit erbij. Dit doen we in kleine teampjes van 3 mensen, goed werkt. Ieder plantje krijgt een bamboestok om steun te bieden. Als laatste komt er een dikke laag stro op te liggen, die we met zijn allen dakpansgewijs zo zorgvuldig mogelijk rondom de planten neerleggen. Deze laag houdt de grond luchtig en vochtig. Als laatste worden de touwtjes van de bamboestok om de plantjes gebonden. Soms zijn de plantjes zo klein, dat je goed moet zoeken! Doordat iedereen het hele proces van grondbewerking tot planten meemaakt, voelt het bos ook als van iedereen. En dat is de sleutel tot het behoud: samen planten, samen genieten. Het bos is nog maar net af, of we lopen al een sprinkhaan tegen het felgekleurde lijf. Welkom, eerste gast!

sprinkhaanWil je de ontwikkeling van Tiny Forest Maruvan zien? Volg @Maruvan_Jodhpur op instagram.

Tekst: Lieke Kragt
Foto's: Jeffrey Raymakers