Insecten
maandag08jul2019

Te koud om te vliegen

Waar zijn al die vlinders van vorige week heen? Nu het buiten aanzienlijk frisser is dan vorige week en eind juni, zie je heel wat minder vlinders rondfladderen. Waar ligt dit aan?

Zonnepanelen

Pas als de lichaamstemperatuur van een vlinder boven de 20°C ligt, kan deze vliegen. Een lichaamstemperatuur van 30°C is nog beter. Op zomerse dagen spreidt een vlinder zijn vleugels om zo veel mogelijk zonnewarmte op te vangen, de vleugels dienen dan een als een soort zonnepaneel. Dit lukt het best door op beschutte plekjes te gaan zitten. Daarom vind je zonnebadende vlinders vaak ik de luwte van struiken, houtwallen en bosranden waar het extra warm wordt.

Op koude, winderige en natte dagen houden ze zich schuil tot het beter weer wordt. Daarom zie je deze week veel minder vlinders rondfladderen.

Té is ook niet goed

Toch is een extreem hete, droge zomer evenmin goed voor de meeste vlindersoorten. Veel hangt af van het aantal generaties die een soort per jaar telt. In Nederland leven veel soorten die maar één generatie per jaar hebben: deze vlinders vliegen alleen in de zomermaanden. Hun aantallen gaan bij extreme zomers vaak omlaag.
Een andere factor hierin is het aantal overlevende rupsen, want daar komen natuurlijk vlinders uit. Rupsen kunnen niet goed tegen warm, droog en zonnig weer. Heerst er door droogte dan ook nog eens voedselschaarste, dan krijgen rupsen het helemaal moeilijk.

Om beter zicht te krijgen op het effect van droogte en hitte op vlinders kan je nog tot en met zondag 28 juli meedoen aan de vlindertelling.