Natuur
woensdag21aug2019

Steekt een wesp maar één keer?

In augustus zijn er weer volop wespen. In een groot deel van Nederland is de overlast vergelijkbaar met 2018. Met deze vijf weetjes bewapen jij je tegen wespen. Of kun je ze beter te vriend houden?

Niet alle wespen steken

De gewone wesp (ook wel limonadewesp genoemd) en de Duitse wesp zijn het meest bekend in Nederland, omdat ze kunnen steken. Kijk eens goed naar een wesp. Zie je de tekening op de kop in de vorm van een anker? Dan is het een gewone wesp. De Duitse wesp kun je herkennen aan de drie zwarte stippen op zijn kop.

Wespen eten vlees

Niet alleen frisdrank en andere zoetigheden zijn favoriet bij wespen. Het zijn echte vleeseters. Vlees bevat namelijk veel eiwitten, dat de wespen gebruiken om aan hun larven te voeren. Ze knagen graag een hapje van een stuk vlees af en vliegen er gewoon mee weg. Misschien toch een vegetarische barbeque dit jaar?

Wespen steken vaker

Het is een fabel dat wespen maar één keer kunnen steken. Alleen het vrouwtje kan steken. De angel van een wesp is glad, waardoor deze niet achterblijft als ie steekt. Een wesp in nood kan wel twee of drie keer steken.

Wespen zijn nuttig

Heb je een hekel aan muggen en vliegen? Dan is de wesp je beste vriend. Ze vangen graag insecten als muggen, vliegen en rupsen. Daar kan geen vliegenmepper tegenop!

Zo houd je wespen weg

Niet slaan. Blijf gewoon rustig en wacht tot ze vanzelf vertrekken. Wespen houden niet van bepaalde sterke geuren, zoals lavendel, ui, koffie, kruidnagel of azijn. Zo kun je ze op een natuurlijke manier uit de buurt te houden.