Natuur
donderdag04feb2021

Update: Statiegeld, Yes We Can!

Update 4 februari 2021: Na twintig jaar politiek gesteggel heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu) de knoop doorgehakt: blikjes krijgen 15 cent statiegeld, vanaf 31 december 2022.

Op alle plastic flesjes onder de 1 liter komt vanaf juli 2021 €0,15  statiegeld. Op plastic flessen vanaf 1 liter blijft het statiegeld zoals het nu al is: €0,25. Op blikjes komt mogelijk volgend jaar ook statiegeld. De sector krijgt eerst de kans om de problemen met het zwerfafval aan te pakken. Lukt dat niet, dan komt er medio 2022 alsnog statiegeld op blik. Dit vinden wij te laat! Samen moedigen we de politici aan om nog deze regeerperiode het besluit om het statiegeldsysteem uit te breiden naar blikjes.

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de afvalbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het volume van het zwerfafval.

Zwerfafval

Meer dan drie op de vier Nederlanders en Belgen stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.

Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plasticsoep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.

Statiegeld als oplossing

Burgers en organisaties vragen een oplossing voor zwerfafval, meer bescherming van het milieu en beter hergebruik van grondstoffen. Statiegeld is een essentieel onderdeel van deze oplossing.

Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd. Daardoor:

  • blijven straten, bermen en stranden vrij van plastic flesjes en blikjes;
  • verminderen we de plasticsoep in zee en voorkomen we dierenleed;
  • besparen lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval;
  • recyclen we PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal en de hoge ambities op het gebied van circulaire economie kunnen hierdoor realiteit worden;
  • gaan we klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

Hoe werkt het statiegeldsysteem voor de consument?
Hoe weten we dat statiegeld werkt?

Waarom #Yeswecan?

8 op de 10 Nederlanders willen dat er statiegeld op blikjes komt. Bij de politici in de Tweede Kamer en het kabinet is heel veel goede wil om, na de plastic flesjes, ook statiegeld op blikjes in te voeren. Samen met gemeenten, organisaties en bedrijven moedigen we de politici daarom aan om nu door te pakken en snel te besluiten voor statiegeld op blikjes.

Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Dagblad van 11 november dat om die reden overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen! Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. We vragen dat het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!

Wij doen al mee! Doe jij ook mee als organisatie, gemeente of bedrijf?

Al meer dan 250 Belgische en Nederlandse bedrijven, gemeenten en organisaties doen mee met de campagne "Statiegeld, Yes We Can!"

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich aansluiten bij de kleurrijke Yes We Can-campagne en gratis een uniek Yes We Can-beeld aanvragen. We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld er echt komt. En zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld? Yes We Can!

Meer informatie en deelnemen

Bron: statiegeldalliantie.org