IVN
zondag18aug2019

Schone stranden door Steef

Na de IVN Natuurgidsenopleiding begint Steef de Ruijter met een avontuur: een wandeling maken van Den Helder naar Cadzand om ondertussen zwerfafval op te ruimen. Dat blijkt een aanstekelijk groot succes. Veel mensen haken aan om te helpen en dat levert bijzondere ontmoetingen op.

“Anderhalf jaar geleden begon ik aan de IVN Natuurgidsenopleiding in Nijmegen. Ik moest wel gelijk flink aan de bak. Het is diepgaande stof en je wordt ontzettend breed opgeleid. Bomen, planten, water, dieren en de bodem, alles komt aan bod. De natuur is zo verrassend, dat ik er steeds meer achterkom hoeveel ik eigenlijk nog niet weet. Maar dat is ook het mooie: je haalt eruit wat voor jou belangrijk is. Die kennis over de natuur wil ik graag delen met anderen, daarom geef ik nu ook les als ZZP'er. Het is zo leuk om kinderen te vertellen over wat mij raakt, zoals dieren, de Noordzee en zwerfafval.”

Helpende handen

“Toen ik startte met mijn wandeling, heb ik een oproep geplaatst op Facebook. Ik kon overal slapen en iedereen wilde me helpen. Het is bijzonder om erachter te komen hoeveel initatieven er al zijn, Marleen die armbandjes maakt van visnetten, de Bende van het strand en de Jutters van Katwijk. Soms kom je iemand tegen met wie je de dag ervoor ook hebt gelopen. Het is een kleine wereld.”

Schone stranden door Steef

Foto: Steef en de reddingsbrigade

Vreemde vondsten

“Ik heb niet precies bijgehouden hoeveel kilo afval ik heb gevonden, maar het waren zakken vol. Peuken, visnetten, ballonnen en plastic liggen overal. Ook vond ik een halve bruinvissenstaart en mocht ik mee met de reddingsbrigade om een dode zeehondenpuppy op te halen. Zo zie je helaas gelijk hoe slecht al dat afval is voor de dieren en het milieu. Ik kan niet het hele strand opruimen, maar het is in ieder geval een begin. Waar ik ook van schrok, waren al die kleine biobeads. Dat zijn miniscuul kleine korrels plastic, die bij de rioolwaterzuivering gebruikt wordt. Moeilijk om op te ruimen dus.

Mini Verschilletje

Het probleem is zo groot, maar iedereen kan bijdragen op zijn of haar eigen manier. Iedere dag deel ik een Mini Verschilletje (MV'tje) om te laten zien dat het eigenlijk heel makkelijk is. Bijvoorbeeld je eigen drinkfles meenemen in plaats van een plastic wegwerpflesje uit de winkel. Als je een ijsje koopt kies dan voor een horentje i.p.v. een plastic bakje, dat scheelt weer afval! Uiteindelijk maak je dan samen een heel groot verschil. 

Schone stranden door SteefMV'tje: neem je eigen drinkfles mee in plaats van een wegwerpflesje

Help mee voor een schone zee!

Wil jij ook wat betekenen voor een schone zee? Je kunt helpen met onderzoek naar rivierafval, nog voordat het de zee bereikt. Meld je aan als vrijwilliger voor Schone Rivieren.

Foto's: Steef de Ruijter