IVN
maandag02okt2017

Reportage werkgroep schaapskooi – IVN Gooi en omstreken

De schaapskooi in Blaricum is het visitekaartje van het Goois Natuurreservaat. IVN’ers Robert en Wil verwelkomen de bezoekers in de stal, die iedere zondag geopend is. Bezoekers kunnen bij hen terecht voor al hun vragen over de kudde. De Drentse heideschapen worden ingezet voor het behoud van onder andere de Blaricummer en Tafelbergheide. Doordat ze het gras en de jonge boompjes eten, groeit het gebied niet dicht.Mens en natuurRobert en Wil zijn twee van zeventien natuurgidsen van de schaapskooiwerkgroep. ‘De meeste mensen willen weten welk ras het is’, vertelt Robert. Op de achtergrond klinkt een orkest van geblaat. Als de schapen net zijn geschoren – of eigenlijk: met de hand zijn geknipt, zijn de dunne poten duidelijk zichtbaar. Ze zien er dan, net als hun omgeving, wat schraal uit. Dit primitieve ras leeft prima onder barre omstandigheden. Dat maakt ze juist zo geschikt om het gebied te begrazen.

Mens en natuur
In de stal overheerst een typische schapenlucht. Een peuter steekt zijn hand tussen de spijlen om een schaap te aaien. Het dier staart schaapachtig voor zich uit en laat zich door zijn wollige vacht kroelen. ‘De hele kudde bestaat uit ooien. De rammen worden op het juiste moment ingezet voor de dekking, zodat ze vóór Pasen worden geboren’, legt Wil uit. ‘Eén keer was ik erbij toen een lam werd geboren, dat was zó bijzonder’, zegt ze glunderend.

Mens en natuur
De werkgroep organiseert samen met het Goois Natuurreservaat het hele jaar door activiteiten. Knutselen, het schaapscheerderfeest en natuurlijk lammetjes knuffelen. Aan de zijkant van de stal staan opgezette Gooise zoogdieren en informatiebordjes. Eens per twee maanden stellen de vrijwilligers zo’n minitentoonstelling samen.

Mens en natuur
Om vier uur is het tijd om de schapen binnen te halen. Wil heeft biks in de voerbak gelegd en dat weten ze dondersgoed. Alsof de uitverkoop van start gaat, staan de dames bij het hek te dringen. Robert en Wil openen het poortje. Het liefst wil de hele kudde tegelijk door het poortje stormen, wat er erg komisch uitziet. De deur gaat dicht en het hek op slot. Morgen mogen de schapen weer vrij rondlopen op de hei.

De schaapskooi is elke zondag open tussen 14.00 en 16.00 uur  (Oude Naarderweg 1, 1261 DS  Blaricum)

Wil je meer reportages lezen? Word lid van IVN en ontvang vier keer per jaar gratis het magazine Mens en Natuur.
Mens en natuur cover
Foto's: Robin Zeilmaker
Tekst: Lieke Kragt