Vogels
vrijdag03mei2019

Project eendenkuiken, doe mee!

Het is onlosmakelijk verbonden met deze tijd van het jaar: het gekwaak van jonge eendjes. Maar, het gaat niet goed met de wilde eend. Sinds de jaren 90 is bijna 30% van de broedpopulatie verdwenen. En waarom dat zo is is niet bekend. Om dit beter te onderzoeken, startte Erik Kleyheeg in 2016 een onderzoek naar het overleven van wilde eendenkuikens.

De broedperiode van de wilde eend duurt van februari tot ongeveer augustus. De vrouwtjeseend legt in deze periode gemiddeld 1 à 2 nesten met eieren. Dit is net als vroeger, dus hoe het kan dat er minder wilde eenden zijn dan vroeger? De oorzaak hiervan is onbekend. Met het eendenkuikenproject, waarbij mensen worden gevraagd eendjes te tellen in hun omgeving, wordt er gehoopt op een verklaring én hoe we kunnen voorkomen dat de wilde eend op de Rode Lijst terecht komt. 

‘Citizen science’

En het project is niet zonder succes! Sinds 2016 hebben duizenden vrijwilligers hun waarnemingen doorgegeven via de website of via de mobiele app. Door deze resultaten te onderzoeken is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat weersomstandigheden een belangrijke rol spelen in het overleven van eendenkuikens. 

Meedoen

De organisatoren zijn ook dit jaar weer erg benieuwd, de eerste eendenkuikens zijn alweer gespot! Waar vooral op gelet moet worden is het aantal kuikens per eendengezin dat op een bepaalde dag en locatie is waargenomen. Wil je graag meetellen? Dat kan heel gemakkelijk. Zie je een wilde eend met kuikens, dan kan je deze invoeren in de Kuikenteller. De Kuikenteller is een gratis mobiele app die voor dit project is ontwikkeld. Door middel van plaatjes kan je heel makkelijk de leeftijd van de kuikens inschatten. Om de overlevingskans in kaart te brengen, is het nuttig om hetzelfde eendengezin op meerdere dagen te vermelden.

Naast de app kunnen de kuikenwaarnemingen ook worden ingevoerd op Eendenkuikenproject