Bloemen & Planten
dinsdag30nov2021

Plastic boom is kersttraditie onwaardig, neem een palm!

"Elk jaar gaan er in Nederland ongeveer 3 miljoen kerstbomen doorheen. Dat zijn 1200 voetbalvelden vol wegwerpbomen. Zonde toch? Veel mensen stappen daarom over naar de plastic boom. Experts bakkeleien over de duurzaamheid van deze nepbomen maar eigenlijk is dat een non-discussie. Een plastic boom is namelijk totaal kerst onwaardig, want hij is zo dood als een pier en is daarmee totaal tegenstrijdig aan de oorspronkelijke kerstgedachte."

Kerstraditie in ere
Afgelopen jaren hebben we steeds weer heftige discussies over onze tradities, zoals Sinterklaas. Als er iets is, waar iedereen het wél over eens is, is dat tradities belangrijk zijn voor een cultuur en dat we moeten proberen om de kern levend te houden. Kerst zou je een mixfeest kunnen noemen, waarin zowel christelijke als Germaanse invloeden terug te vinden zijn. De kerstboom komt uit de Germaanse kant van de viering. Levende groene bomen of takken stonden symbool voor vruchtbaarheid. Met name de dennenboom was populair, omdat hij het hele jaar door groen bleef. De boom kondigde volgens de Germanen de nieuwe lente aan. Daarom zetten ze tijdens de midwinternacht, de kortste dag van het jaar een dennenboom neer.

Levende planten
In het licht van die gedachte is het bizar om een morsdood stuk plastic je huis in te slepen. Je viert met kerst het leven en de seizoenen, niet de vooruitgang van de chemische industrie. Als we de traditie trouw willen blijven laten we die plastic boom links liggen en kijken we naar andere duurzame alternatieven. Gelukkig zijn die er ook. De meeste mensen hebben wel een grote kamerplant in huis. Die is levend en dus volledig in lijn met de oorspronkelijke kerstgedachte. Versier de plant met ballen, lampjes en kransjes. Klaar ben je. Heb je nog geen plant die aan de voorwaarden voldoet? Schaf dan bijvoorbeeld een bamboepalm aan, dat is een stevige plant die ook goed tegen schaduw kan. Een investering in levende natuur in plaats van geld verspillen aan plastic- of wegwerpbomen.  

mbMaarten Bruns, product markmanager 'Natuur in de Buurt' en natuurliefhebber

Hoe belangrijk en waardevol Natuur in de Buurt is lees je in onze natuurblogs van Maarten Bruns, onze product markt manager van Natuur in de Buurt, maar bovenal groot natuurliefhebber.
Lees de andere blogs van Maarten