(Zoog)dieren
woensdag02dec2020

Petitie edelhert heeft z'n doel bereikt!

Update 2 december: "Het is het mooiste sinterklaascadeau dat we konden krijgen. Ik ben heel blij. De petitie is geslaagd!" IVN Noord-directeur Mark Tuit steekt z'n vreugde niet onder stoelen of banken. De bijna 27.000 handtekeningen tegen het afschieten van het edelhert hebben volgens hem flinke druk op de provincie gelegd.

Gedeputeerde Henk Jumelet trok vandaag in Provinciale Staten de angel uit alle onrust over het edelhert dat al twee jaar in Drenthe leeft. Voorlopig tenminste. "Wordt er op korte termijn op het edelhert geschoten? Het antwoord is nee. Er is een beeld ontstaan dat we actief op zoek zijn naar het hert. Dat is niet het geval. Er is geen gevaar voor de verkeersveiligheid en er is ook geen schade bij de landbouw."

Volgens de eigen regels

Mark Tuit is blij dat de provincie nu handelt volgens haar eigen regels. Die zijn volgens het geldende faunabeleidsplan: op solitair levend groot wild wordt niet afgeschoten als er geen schade is aan landbouwgewassen en er geen verkeersonveilige situaties zijn. Ook al is er een nulstand afgesproken voor groot wild.

"De afgelopen twee jaar is het edelhert ook niet met verkeer in aanraking gekomen dus het extra onderzoek dat Jumelet wil doen naar het hert en de verkeersveiligheid, zie ik met vertrouwen tegemoet." Zo vertelt Mark Tuit.

Welkom of niet

De IVN-directeur is ook blij met de toezegging van de gedeputeerde dat er snel gepraat gaat worden over de principiële vraag of het edelhert als diersoort welkom is in Drenthe. "Jumelet heeft belooft dat op te pakken met de politiek en de natuurorganisaties." Tuit wil dat groepen groot wild zoals het edelhert gewoon in Drenthe mogen leven.

Volgens gedeputeerde Henk Jumelet kan die discussie gevoerd worden bij het actualiseren van het faunabeleidsplan. Dat plan is toch al verlopen. Hoe Jumelet zelf erover denkt is nog volstrekt onduidelijk. Hij wil tot het aanbieden van de petitie niet voor de microfoon of camera reageren. Die aanbieding is morgenmiddag om drie uur.

Bron: RTV Drenthe

Update 27 november: Er zijn inmiddels meer dan 24.000 handtekeningen. We gaan voor de 40.000! 

Al twee jaar struint een wild edelhert door Drenthe. De provincie heeft besloten dat zijn laatste uren zijn geteld. Het beest moet worden afgeschoten. Mark Tuit van IVN Noord is een petitie gestart om dat tegen te houden.

Teken de petitie

De petitie om te voorkomen dat het edelhert in Drenthe wordt afgeschoten, wordt aan de lopende band ondertekend. Maandagmidddag rond 17.00 uur stond de teller al op 7.000. Directeur Mark Tuit van IVN Noord nam zaterdag onder de hashtag #WelkomedelhertDrenthe het initiatief om op die manier aandacht te vragen voor het dier.

"Ik heb m'n dochters beloofd om alles te doen wat ik kan voor deze mooie knoeperd van een edelhert", schrijft Tuit. Hij hoopt dat wanneer hij genoeg mensen de petitie laat teken de provincie besluit om het dier niet af te laten schieten. Volgens Tuit heeft het edelhert in de twee jaar dat het in Drenthe loopt geen schade aangebracht.

Volgens hem loopt er al ruim twee jaar een edelhert rond in Drenthe. "Nu wil de provincie Drenthe het dier doodschieten. In al die tijd is er geen schade geweest. Dat laten we toch niet gebeuren?’’

De provincie Drenthe hanteert een zogenoemde nulstand als het gaat om groot wild, zoals wilde zwijnen en dam- of edelherten. Dit vanwege de schade aan landbouwgewassen en de verkeersveiligheid.

Edelhert tweet

De kwestie houdt de Drentse politiek flink bezig. Partij voor de Dieren laat weten geschokt te zijn over het voornemen het edelhert af te schieten. Het is volgens de partij ‘totaal onnodig en onethisch om dit dier dood te maken’. De PvdA noemt het afschieten voorbarig en pleit ervoor eerst in overleg te gaan met betrokken organisaties op het gebied van flora- en faunabeheer. Ook GroenLinks verzet zich tegen het doden van het edelhert.

Teken de petitie

Bronnen: rtvdrenthe.nldvhn.nl

Foto: Luc Hoogenstein