Recreatie
vrijdag13dec2019

Op vakantie met natuurliefhebbers!

Begint het gevoel om op natuurvakantie te gaan al te kriebelen? Dan is er goed nieuws! KNNV organiseert namelijk reizen waar jij als IVN'er aan deel kunt nemen. Natuurgids Han de Haas van IVN Arnhem ging afgelopen zomer mee kamperen in Andorra. Met plezier vertelt Han over zijn avontuur.

hans‘Samen met mijn vrouw had ik me ingeschreven voor een kampeervakantie met KNNV in de Pyreneëen. Het was voor ons de eerste keer dat we zoiets deden. We gingen zo'n twee weken op vakantie met twintig andere mensen die, net als wij, interesse hebben in de natuur. Vanaf onze camping in de bergen kon je lopend naar Andorra toe.

 

Leren van liefhebbers

Wat ik ontzettend leuk vond was dat de reisgroep uit planten-, vogel- en insectenliefhebbers bestond. Ieder gaf weer een ander soort wandeling, waarbij ik telkens nieuwe dingen leerde. Zo heb ik geleerd dat je kleine roofvogels in de ochtend kunt zien en de grotere, zoals de lammersgier, meer in de loop van de middag. Dit heeft te maken met de temperatuur van de lucht en de thermiek die de grotere vogels als gieren draagt. Nooit geweten, mooie natuurwaarneming. Ik vind het heel bijzonder! 

Wandelen en excursies

De vakantie duurde twee weken en er deden ongeveer 20 andere deelnemers mee.  Elke dag stonden twee of drie excursies gepland waar je aan mee kon doe. We verzamelden ons op een centrale plek en gingen dan met de gidsen van die dag mee. Sommige wandelingen konden gelijk vanuit de camping starten of je moest eerst een stukje rijden. Rond 8 uur 's avonds kwam de groep weer bij elkaar tijdens de bijeenkomst genaamd ‘de Choc’. Het heette zo, omdat er tijdens het overleg chocolademelk werd uitgedeeld, wat ik erg grappig vond.

Kampeervakantie

Zelf een excursie leiden

We evalueerden de excursies van die dag en kozen steeds een nieuwe excursieleider. Het leek me zelf leuk om de tocht naar Andorra te leiden, je moet dan voordat de excursie begint de kaart goed hebben bestudeerd en een planning hebben gemaakt. Vanwege het klimmen, hielden we ook rekening met het weer. Veiligheid is belangrijk. KNNV geeft je, naast hun aanbod, dus ook veel verantwoording over de andere deelnemers. 
 

Meer ogen en meer kennis!

We hebben meer dingen gezien dan we normaal met z’n tweëen zouden doen. Je komt door de excursies verder het gebied in. Daarnaast waren de ritmes van de dagen fijn en was de groep heel gezellig. Kortom een kampeervakantie van KNNV is écht een aanrader. ‘

Wil jij ook op vakantie met KNNV?

Ieder jaar worden er zo'n 15-20 kampeervakanties georganiseerd voor leden van de KNNV, IVN en NHGL. Je kampeert op jezelf, maar profiteert van de gezelligheid, het enthousiasme en de kennis van de groep. In 2020 kun je bijvoorbeeld naar Engeland, Frankrijk, Zweden, België, Oostenrijk, Duitsland, en Spanje. Of een leuke vakantie in Nederland.

Bekijk alle KNNV reizen

Foto's: Han de Haas en  Freek den Dulk