Klimaat
woensdag22sep2021

Ooievaars trekken zich niets meer aan van herfst

(Quote van Maarten Bruns, expert stadsnatuur via ANP Expert Support)

Vandaag begint officieel de herfst. Na een zomer waarin we te kampen kregen met extreme regenval, is het afwachten wat het najaar ons brengt. Duidelijk lijkt in ieder geval dat de ooievaar thuisblijft. Zo’n vijftig jaar geleden was deze vogel in Nederland bijna uitgestorven, maar de ooievaar is terug, en met velen. Terwijl ze vroeger ons koude kikkerlandje in de herfst verruilden voor warmere streken zijn ze nu niet meer onder de indruk van onze winter en blijven ze hier.

Vorig jaar zag ik nog wel een groep van zo’n vijftig ooievaars die richting Afrika vertrok om zich daar tegoed te doen aan sprinkhanen en ander voedsel, maar dat beeld zie je steeds minder. In ons eigen land werden vorig jaar midden in de winter meer dan duizend ooievaars gespot. Vroeger was dat ondenkbaar. Het is een mooi gezicht dat we nu ook in de herfst en winter ooievaars kunnen bewonderen, maar eigenlijk moeten we daar helemaal niet blij mee zijn. Dit is weer een teken dat het klimaat aan het veranderen is. De ooievaars kunnen het hele jaar rond voldoende voedsel vinden.

De natuur rust in de winter minder uit dan vroeger. Er springt en vliegt nog van alles rond omdat er steeds minder vorstdagen per jaar zijn. Dit alles als gevolg van de klimaatverandering. Het zou fijn als iedereen zich hier wat meer bewust van was.

Zonvakanties
Want na de natte zomer in eigen land, waarin de extreme regenval en overstromingen ons ook al de gevolgen van klimaatverandering lieten zien, willen nu veel Nederlanders in de herfstperiode op zonvakantie. Misschien begrijpelijk, maar nu de ooievaar niet meer naar Afrika vliegt, denk omwille van de natuur ook zelf na voordat je in het vliegtuig stapt.