Natuur
dinsdag07feb2017

Onbewoonde eilanden in Nederland

Deze plekken zijn natuurlijk niet écht onbewoond. Het stikt er juist van de flora en fauna!

Rottumeroog
Het noordelijkste punt van Nederland is niet toegankelijk voor mensen. Maar voor vogels is het perfect om te rusten en eten te zoeken. Er wonen onder andere drieteenstrandlopers, bontbekplevieren, eidereenden, visdiefjes en dwergsterns. Er is zelfs een paar keer een ree gezien. Omdat het eiland zo'n 10 kilometer van de kust ligt, kunnen reeën het lopend of zwemmend bereiken.

Rottumeroog
Noorderhaaks (of de Razende Bol)
Dit eilandje van vier vierkante kilometer is een favoriete plek van de gewone zeehond en de grijze zeehond. Ze kunnen hier in alle rust voor hun jongen zorgen. De razende bol schommelt tussen 1,3 en 1,6 meter boven NAP. Tijdens een storm kan de hele plaat zelfs overspoeld worden! 
 Zeehonden
Rottumerplaat
Behalve vogels komen er meer onmisbare soorten voor op Rottumerplaat. Het kwetsbare zeegras dient als 'babykamer' voor vissen. De mossel-en kokkelbanken zijn niet alleen een lekker hapje voor de vogels, maar ook belangrijk om het zeewater te filteren.
 
Griend
Tussen Terschelling en Harlingen ligt het eiland Griend. Als je goed kijkt, is het te zien vanaf de veerboot. Jaarlijks broeden er meer dan tienduizend paren van de grote stern op 'vogeleiland' Griend. Dit is de grootste kolonie van deze soort in West-Europa. Het eiland is verboden voor mensen. Wil je toch de natuur op Griend bewonderen? Maak hier een virtuele wandeling op Griend.

Foto's: Rijkswaterstaat