Paddenstoelen
donderdag21sep2017

Nationale Parken Paddenstoelparadijzen

Heksen, duivels, tovenaars, kabouters en elfen hebben allen één ding gemeen: paddenstoelen. Veel namen herinneren daar nog aan: duivelsei, duivelsbrood, heksenboleet, heksenkringen en elfenbankjes. Ook de naam paddenstoel verwijst nog naar een verzonnen verklaring. Padden, zo dacht men vroeger, zijn de huisdieren van heksen en tovenaars. Paddenstoelen zijn hun zitplaatsen. Bij het zien van paddenstoelen is het niet verwonderlijk dat men hier vroeger bovennatuurlijke verklaringen voor zocht. In Nederland komen er namelijk een heleboel prachtige en bijzondere paddenstoelen voor in allerlei vormen, maten en geuren. Inmiddels weten we dat de paddenstoel de bloeiwijze is van een schimmel. Via de bekende hoed op een steel of groeiend aan een boom, verspreid de schimmel zijn sporen om zich te kunnen vermeerderen. De omstandigheden van een bepaald gebied, zoals het type bodem of de soorten bomen, beïnvloeden welke soorten paddenstoelen er groeien.

In Nederland zijn twintig Nationale Parken. Deze beschikken allen over een uniek (cultuur)landschap met afwisselende natuur met daarbinnen diverse bijzondere paddenstoelen. Paddenstoelen kun je het hele jaar tegenkomen, maar de mooiste tijd is natuurlijk de herfst. Er valt dan ook veel te ontdekken en beleven in de parken dit najaar. Ben je benieuwd en wil je zelf op ontdekkingsreis door een paddenstoelenparadijs? Hieronder lees je wat je in een aantal parken kunt doen en zien!

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Op de Veluwe vind je een aantal interessante algemene paddenstoelen, zoals (1) de meest bekende paddenstoel: de vliegenzwam, (2) de eetbare grote sponszwam, en (3) de langzaam groeiende echte tonderzwam die wel tientallen jaren oud kan worden. Tijdens de seizoenswandeling komen paddenstoelen zeker aan de orde, en tijdens het wandelen en fietsen kom je als bezoeker ongetwijfeld zelf mooie paddenstoelen tegen.

Nationale Parken Paddenstoelparadijzen

Nationaal Park Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog komen meer dan 800 verschillende soorten paddenstoelen voor. Dit komt door de variatie in ecosystemen op het eiland. Het relatief kleine oppervlak bestaat uit verschillende soorten landschappen, zoals bos (dennen en loofbos), duinen (grijze duinen, kalkrijk en kalkarm en vochtige duinvalleien), dorp en kwelder. Opvallende soorten die op het eiland vrij algemeen voorkomen zijn de grote parasolzwam en de gekraagde aardster. Twee minder algemeen voorkomende, bijzondere soorten zijn de puntmutswasplaat en de verblekende knotszwam.

Er zijn dit najaar weer een aantal paddenstoelexcursies gepland met een boswachter op: 5 oktober (10.00 uur), 24 oktober (14.00 uur), 7 november (10.00 uur) en 14 november (10.00 uur). Voor meer informatie: zie www.np-schiermonnikoog.nl (activiteitenkalender).

Nationaal Park Oosterschelde

Je zou het niet verwachten, maar ook de Oosterschelde is het leefgebied van een hele reeks paddenstoelen. Vooral in het westelijk deel, waar de kusten zandig zijn groeien veel bijzondere soorten. Gebieden als de Schelphoek, Neeltje Jans en de Banjaard herbergen tal van duinpaddenstoelen. De zeeduinchampignon bijvoorbeeld, of het bleek nestzwammetje. Ook houden de duinstinkzwam en peperbus moedig stand in de kale duinen. Op de dijken vind je juist weer graslandpaddenstoelen zoals de weidekringzwam en geschubde inktzwam. En soms zelfs prachtige wasplaten, de elfenwasplaat en scharlakenrode wasplaat bijvoorbeeld. Om hun kleurige uiterlijk worden ze wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd.

Lees hier meer over de paddenstoelen in Nationaal Park Oosterschelde.

Nationale Parken Paddenstoelparadijzen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, maar de meeste zijn toch in de herfst te bewonderen. In de vochtige, koele weken van het najaar staan ze op allerlei plaatsen in het bos en in de duinen. Ieder jaar kun je ze ontdekken tijdens de Paddenstoelendag op Landgoed Elswout, een initiatief van IVN Zuid-Kennemerland. De buitenplaats staat in de herfst bol van de paddenstoelen, waaronder een aantal zeer zeldzame. De zwam waar Elswout bij de liefhebbers het meest om bekend staat is de okergele beukenkoraalzwam. Tijdens de altijd druk bezochte Paddenstoelendag zijn er diverse excursies, workshops en activiteiten voor volwassenen en kinderen, met o.a. een puzzeltocht met sprookjesfiguren.
Dit jaar is het evenement op zondag 8 oktober.

Nationale Parken Paddenstoelparadijzen

Nationaal Park Duinen van Texel

Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. In het najaar op zoek naar paddenstoelen op Texel? Bezoek De Dennen! Het grootste deel van het Texelse bos is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’. In de herfst zijn De Dennen rijk aan paddenstoelen, waaronder de voor duinbossen kenmerkende narcisamaniet. Maar ook de Texelse duinen zijn rijk aan zeldzame paddenstoelen, waaronder veel soorten kleurige wasplaatjes.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park de Weerribben-Wieden staat niet direct bekend om de vele soorten paddenstoelen die er voorkomen. Maar dat zegt niet alles! Leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging vonden er in 2013 uiterst zeldzame paddenstoelen. Het rondsporig trechtertje bijvoorbeeld, een soort die in Nederland al ruim een halve eeuw als uitgestorven werd beschouwd. Daarnaast werd een voor Nederland nieuwe soort (‘Typhula athyrii’) ontdekt die zelfs nog geen Nederlandse naam heeft. Goed speuren dus, wie weet vind jij wel een nieuwe paddenstoelensoort!

Nationale Parken Paddenstoelparadijzen