Natuur
woensdag07aug2019

Nationale parken: look-a-likes

Wereldwijd zijn er de mooiste Nationale Parken; gigantische koraalriffen en uitgestrekte woestijnvlakten. Maar wist je dat er in Nederland ook een 'Great Barrier Reef' en een 'Serengeti woestijn' om de hoek is? Verbaas je over de gelijkenissen en bezoek zelf één van de 21 Nationale Parken in Nederland!

Wat is een Nationaal Park?

Een Nationaal Park is een park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Zo'n park is aaneengesloten en is minimaal duizend hectare groot. De staat erkent de nationale betekenis van het park. IVN is actief betrokken bij 19 van de Nationale Parken, waarbij bescherming en ontwikkeling van natuur en landschap, natuurgerichte recreatie, educatie, voorlichting en onderzoek belangrijke onderdelen zijn.

Duinen van Texel (NL) / Great Barrier Reef (Australië)

Nationale ParkenHet Great Barrier Reef behoort net als Het Nederlandse deel van de Waddenzee tot Unesco Werelderfgoed. In het Great Barrier Reef kom je bijzondere natuur tegen, zoals de soepschilpad en koraalriffen. In Nationaal Park Duinen van Texel vind je ook iets speciaals; je vindt er lepelaars, er komen zo'n dertigduizend zeehonden voor en miljoenen trekvogels vinden er rust en voedsel op het wad.

Namib-Naukluft (Namibië) / Loonse en Drunense Duinen (NL)

Nationale parkenDe Namib-Naukluft is onderdeel van de Namibwoestijn en het is er kurkdroog. De wind en de mist zorgen voor torenhoge zandduinen. Dieren die je tegenkomt zijn gekko's, gemsbokken, hyena's en jakhalzen. In De Loonse en Drunense Duinen is het een stuk koeler én veiliger. Je komt gelukkig geen échte leeuwen tegen, maar wel de mierenleeuw, een insect. Let eens op kleine zandkuiltjes. Die gebruikt de mierenleeuw als 'valkuil' om te jagen. De kaken van dit sluwe beestje steken uit het zand. Zo valt de prooi direct in zijn hinderlaag! Verder vind je in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen stuifduinen, die voordurend van vorm en plaats veranderen. Dat maakt elk bezoek uniek!

Serengeti (Tanzania) / De Hoge Veluwe (NL)

Nationale parkenSerengeti heeft één van de oudste eco-systemen en staat vooral bekend om de grootste zoogdiermigratie. Je kunt er gazellen, gnoes, zebra's, olifanten en leeuwen zien. Wil je dichterbij huis wild spotten? Kom dan eens tegen openingstijd of tegen sluitingstijd naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bij de wildobservatieplekken en -hutten is de kans een stuk groter om edelherten, moeflons of wilde zwijnen te zien. Zodra de meeste mensen naar huis gaan, komen de dieren langzaam weer tevoorschijn uit de bossen.

Yellowstone (Verenigde Staten) / De Meinweg

Nationale parkenYellowstone is één van de grootste nationale parken van de Verenigde Staten. Het populaire park wordt jaarlijks bezocht door zo'n twee miljoen toeristen. Een minder bekend park, dat een stuk rustiger is, is De Meinweg in Midden-Limburg. Vanaf het vlonderpad langs de Roode Beek hebben liefhebbers grote kans om de bosbeekjuffer en de uiterst zeldzame gewone bronlibel te zien. Na Sta je liever niet oog in oog met een bizon, die in Yellowstone voorkomt? Dan zijn de Schotse Hooglanders in Nationaal Park De Meinweg een prima alternatief!

Wil je de Nationale Parken met eigen ogen bekijken? Ontdek de schoonheid van de 21 Nationale Parken in Nederland en ga er een dag op uit.

Bezoek een Nationaal Park

Foto credits:
De Meinweg en Texel - Fitis-Sytske Dijksen
Loonse en Drunense Duinen - Willem van Kruijsbergen