IVN
maandag14okt2019

Motregen? Dat was niet voorspeld!

Ken je dat moment? Dat je op Buienradar kijkt en denkt: gelukkig, ik kan lekker zonder regenjas naar buiten. Maar zodra je eenmaal op je fiets stapt word je overvallen door die rottige motregen… welkom in de herfst!

Motregen, waar komt die naam vandaan?

Grijze luchten, druilerig en miezerig weer. Daarbij komt vaak motregen kijken. Één van de regensoorten waar vele mensen een pesthekel aan hebben. De motregen wordt vaak niet geregistreerd door een buienradar en na wat motregen loop je er na een tijdje toch ook gewoon bij als een natte dweil.

Heeft het woord 'motregen' iets te maken met het beestje dat gaten in je kleding achterlaat? Nee. Het woord ‘mot’ staat voor ‘fijnstof’.​ Ofwel: hele kleine deeltjes die in de lucht zweven.

Waarom worden we toch altijd verrast door de motregen?

Motregendruppels zijn ontzettend klein: 0,5 mm. Dit is zó klein dat ze vaak niet zichtbaar zijn op een neerslagradar. Als het de hele dag zou motregenen, dan zou er maar één milimeter neerslag vallen. Een flinke bui daarentegen kan al gauw oplopen tot 5 milimeter neerslag in tien minuten. Motregen onstaat vaak ook op lagere hoogten dan gewone regen, onder de 1500 meter, hierdoor kan een neerslagradar de regen vaak niet zien.

motregen1

Je ontkomt er niet aan

In de herfst en winter ontkom je helaas niet aan de motregen. Motregen onstaat in dikke wolkendekens, die vooral in de koudere maanden aanwezig zijn. Dus is het een grijze herfst- of winterdag, wordt er geen neerslag verwacht en wil je zo op je fiets springen? Neem dan voor de zekerheid een regenpak mee want voor je het weet word je weer verrast door die fijne motregen.

Wist je dat er veel leuke dingen te doen zijn in de regen? Het slecht weer boek zit vol leuke ideeën!

Bron: Weeronline, IvdNt, Quest