IVN
woensdag30jan2019

Morgenrood, water in de sloot

Af en toe trakteert de natuur ons op prachtige kleuren aan de horizon. Het ene moment is de lucht blauw en een kwartier later kleurt die fel rood. Hoe komen deze natuurlijke Instagram filters tot stand?

Hoe ontstaat deze rode gloed?

De mooie kleuren van zonsopgang en zonsondergang komen vooral door de langere weg die de zonnestralen moeten afleggen bij een laagstaande zon. Overdag komt het zonlicht namelijk van boven, waardoor het een minder lange afstand aflegt dan ’s ochtends of ’s avonds. Dan komt het zonlicht namelijk vanaf de zijkant van de aarde. Hierdoor heeft de lucht overdag een blauwe kleur en ’s ochtends of ’s avonds, een geel/oranje/rode kleur.

Wolkenlaag

We hebben niet elke dag zo’n mooie lucht. Dit is afhankelijk van de soorten wolken in de lucht. Als er bij zonsopgang of zonsondergang dunne wolken in de lucht hangen, kan het zonlicht er doorheen schijnen. De belichte waterdruppels of ijskristallen die in een wolk zitten zorgen ervoor dat het kleurenpalet in de lucht versterkt wordt. Als er dikke wolken in de lucht hangen, komt de zon er minder goed doorheen en komen de kleuren niet tevoorschijn.

Zonsondergang

Test het zelf: voorspel het weer

Aan de hand van deze weerspreuk kan je voorspellen of het mooi weer wordt of niet:

‘Morgenrood, water in de sloot’.

Is de lucht 's ochtends extra rood, dan komt dat doordat er 's ochtends nog niet zoveel stof in de lucht zweeft. Hierdoor is er meer kans op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid in de schone lucht van de afgelopen avond. Deze waterdamp en hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een regenachtige dag.

Ervaar het zelf

Wil je zelf eropuit om dit kleuren schouwspel te zien? De winter is het perfecte seizoen! De zon gaat vroeg onder waardoor je niet tot laat hoeft te wachten. Met deze tips ben je goed voorbereid en heb je de grootste kans op een mooie zonsopgang of ondergang.

  1. Zoek van te voren op hoe laat de zon onder gaat of opkomt.
  2. Probeer een half uur voordat de zon ondergaat op een mooie locatie te zijn mocht je foto’s willen maken.
  3. Ga niet te vroeg weg, ook als de zon achter de horizon is verdwenen kan de lucht nog mooi kleuren.

Zonsopgang