IVN
donderdag02nov2017

Meer mensen ziek door tekenbeet

Ongeveer de helft van alle teken draagt één of meerdere ziekteverwekkers met zich mee, meldt Nature Today. Infecties die veroorzaakt worden door deze ziekteverwekkers zijn in de kliniek niet goed te onderscheiden.

Volgens twee RIVM-onderzoekers die vandaag promoveren op teken en ziekteverwekkers die door teken kunnen worden overgedragen moeten artsen letten op co-infecties bij verdenking van de ziekte van Lyme. De promovenda laten zien dat de gemiddelde kans om de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet 2,6 procent is. Als een teek met de Lyme-bacterie pas verwijderd wordt als hij helemaal volgezogen is (en dus al lang vast zit in de huid) dan nog krijgt 'maar' 14,4 procent van de mensen de ziekte van Lyme.

Teken zitten ook gewoon in de tuin of in stadsparken. Hier zijn een aantal handige tips om de kans op een teek te beperken.

Teek

Ik heb een teek! Wat moet ik doen?

1. Verwijder de teek zo snel mogelijk, zo is de kans op ziektes het kleinst.

IVN tekenkaart2. Gebruik de IVN tekenkaart. Hij past makkelijk in je portemonnee. Onmisbaar als je vaak naar buiten gaat! Pak het kopje vast met de tekenkaart. Trek de teek er zo voorzichtig mogelijk uit. Het kan geen kwaad als er een stukje kop achterblijft. Nu voor €2,75 in onze webwinkel.

Bestel de IVN tekenkaart

3. Ontsmet het wondje na het eruit halen (nooit ervoor!). Doe dit met jodium of 70% alcohol.

4. Maak een afspraak met de huisarts als de teek niet binnen 24 uur is verwijderd. Heb je 'm op tijd weggehaald? Schrijf de datum op en houd goed in de gaten of je een rode kring of andere klachten krijgt.

Bron: Nature Today