Natuur in de Buurt
vrijdag19mrt2021

Meer liefde voor eigen buurt door fluitende vogels en fladderende vinders

Quote Maarten Bruns via ANP Expert Support: Zaterdag 20 maart is het opnieuw Landelijke Opschoondag met dit keer als thema ‘Word weer verliefd op je buurt’. Mooi passend in deze coronatijd, waarin de eigen omgeving belangrijker is geworden dan ooit. Naast het opruimen van de rommel op straat is het daarom hoog nodig dat bewoners eens echt goed naar hun eigen wijk gaan kijken. IVN Natuureducatie is er namelijk van overtuigd dat mensen gelukkiger en gezonder zijn in een groene en schone buurt.

Zo’n prettige wijk is een buurt zonder rotzooi op straat. Maar daarnaast is ook de aanwezigheid van natuur ontzettend belangrijk. Uit tal van onderzoek blijkt dat groen, en zelfs alleen al het uitzicht op groen, ervoor zorgt dat mensen beter in hun vel zitten. Het gefluit van vogels en fladderende vlinders, dat wil toch iedereen in zijn eigen omgeving?

Gezonde Buurten
Om wijken leefbaarder te maken werkt IVN samen met Jantje Beton al enige tijd aan het project Gezonde Buurten. Inmiddels zijn er al meerdere wijken, waar voorheen tal van problemen waren, omgetoverd tot prettigere buurten. De wijken zijn niet alleen groener geworden, ook hebben kinderen er meer speelruimte en zijn er bijvoorbeeld ontmoetingsplekken voor volwassenen en ouderen gekomen. Al met al heel veel winst.

Ook de Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation, is zo’n moment om tot meer verbondenheid in een wijk te komen. Meerdere afdelingen van IVN doen in ieder geval mee. En meedoen is hard nodig, zeker als je bedenkt dat iedere Europeaan gemiddeld 31 kilo plastic afval per jaar produceert en een te groot deel daarvan komt op straat terechtkomt.