Bloemen & Planten
maandag07jan2019

De beste luchtzuiverende kamerplanten

Wil je de natuur thuis beleven met mooie binnenplanten? Dat ziet er niet alleen gezellig uit, planten in huis (en op kantoor) zijn ook nog eens bewezen gezond! Dit zijn de beste luchtzuiverende én makkelijkste kamerplanten op basis van onderzoek door NASA.

NASA Clean Air Study

Eind jaren '80 deed ruimtevaartorganisatie NASA samen met de Associated Contractors of America (ALCA), onderzoek naar de luchtzuiverende effecten van verschillende kamerplanten. Doel was om een manier te vinden om de lucht in ruimtestations te zuiveren. Uit de NASA Clean Air Study onder leiding van dr. Wolterton bleek dat verschillende kamerplanten zeer geschikt zijn om schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en ammonia uit de lucht filteren. 

Ziek van ongezonde binnenluchtlepelplant

Veel moderne bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen en bekleding ‘ademen’ deze toxische stoffen uit en vervuilen ons binnenklimaat. Formaldehyde zit bijvoorbeeld in gordijnstof, vloerbedekking en gipsplaten maar ook in tissues. Doordat we gebouwen steeds beter isoleren en minder of mechanisch ventileren, blijven deze vluchtige stoffen hangen. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit in onze huizen en kantoorruimtes 5 tot 10 keer meer vervuild is dan de buitenlucht. Deze stoffen samen kunnen leiden tot bijvoorbeeld droge ogen, vermoeidheid, hoofdpijn en allergische reacties. Ook wel bekend als 'sick building syndrome'. 

De 50 beste én makkelijkste kamerplanten

Naar aanleiding van het onderzoek stelde dr. Wolverton een lijst samen van de 50 beste luchtzuiverende én makkelijkst te onderhouden kamerplanten in het boek How to Grow Fresh Air. De absolute nummer 1 is de goudpalm of areca palm (Chrysalidocarpus lutescens). Deze verwijdert alle luchtvervuilers in huis. De lepelplant (Spathiphyllum 'Mauna Loa') met sierlijke witte bloemen die wat weghebben van een lepel, is eveneens een kampioen in luchtzuiveren. Ook de twee Dracaena's die NASA onderzocht (Dracaena marginata en Dracaena fragrans) kwamen beiden bijzonder goed uit de bus. Deze stoere drakenbloedbomen zijn ideaal voor wie geen groene vingers of weinig tijd heeft. Ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan en behoeven maar weinig water. Ze halen beiden formaldehyde, benzeen en trichloroetylene uit de lucht. Dracaena marginata haalt ook nog eens xylene en toluene uit de lucht.

Te gek! Waar vind ik deze planten (en het liefst duurzaam gekweekt)?

Een mooi overzicht van verschillende kamerplanten en hun luchtzuiverende krachten vind je in deze infographic (Engelstalig) en op de websites van de verschillende kwekers. Helaas worden nog lang niet alle planten op milieuvriendelijke wijze gekweekt. Bij de volgende adressen zit je gelukkig goed: